Mi a különbség a nemes sörélesztő és a sörélesztő között?

A nemes sörélesztő és a sörélesztő nem ugyanaz? Valóban egészségesebb nemes sörélesztőt fogyasztani? Ezekre és további kérdésekre találunk választ ebben a cikkben. 

Baráti társaság közösen étkezik.

A sörélesztő és a sokak által nutritional yeast-ként ismert nemes sörélesztő egyaránt népszerű étrend-kiegészítők. Mindkettő tartalmaz makro- és mikronutrienseket, sőt, mindkettő ugyanabból az élesztő törzsből, a Saccharomyces cerevisiae-ből készül. De pontosan mi a különbség a nemes sörélesztő és a hétköznapi sörélesztő között? És ami még fontosabb, melyik tehet többet egészségünkért?

A legfontosabb különbség a nemes sörélesztő és a sörélesztő között

A nemes sörélesztő és a sörélesztő két különböző étrend-kiegészítő. A “hagyományos” sörélesztő a sörkészítés mellékterméke. Ezt az élő, aktív élesztőt különböző feldolgozási módszerekkel, köztük hőkezeléssel alakítják étrend-kiegészítővé. A nemes sörélesztőt ezzel szemben kizárólag táplálkozási célokra termesztik gondosan felügyelt körülmények között. 

Mindkét készítmény a Saccharomyces cerevisiae egysejtű gombából készül, melyet a köznyelvben sokan egyszerűen csak élesztőgombaként ismernek. Fontos megjegyezni, hogy a sütőélesztővel ellentétben ezeket a mikroorganizmusokat előállítás közben inaktiválják, ezért sem a nemes sörélesztő, sem pedig a sörélesztő nem képes más gombák túlszaporodását okozni a szervezetben, így ezeket Candidától szenvedők is bátran fogyaszthatják

Annak ellenére, hogy mindkét élesztő ugyanabból a gombából készül, meglepően eltérő tápanyagtartalommal rendelkeznek. Ennek oka az egyes termékek gyártási, előállítási módja. Nézzük mit érdemes ezekről tudni, mielőtt kiválasztjuk a nekünk megfelelő terméket!

Hogyan szaporodnak az élesztőgombák?

Bármilyen élesztőgomba szaporításához tápanyagban gazdag, cukros közeg létrehozása szükséges, amelyen az élesztősejtek növekedhetnek és szaporodhatnak. Amint az élesztők lebontják a cukorból származó glükózt és más molekulákat, fermentáció jön létre, ami alkohol és szén-dioxid felszabadulásához vezet a szubsztrátumban, vagyis a közegben, ahol az élesztő szaporodik. Különböző élesztőtermékeket más-más szubsztrátumokon tenyésztenek.


Hogyan készül a sörélesztő?

A sörélesztőhöz szükséges gomba általában malátázott árpán, vagy más, a sör előállításához termesztett gabonán nő. Miután a sörkészítés során a sör befejezte az erjedést, az élesztőgombát elválasztják a folyadéktól és kiszárítják. Ez a folyamat inaktiválja, megöli az élesztősejteket és az így kapott melléktermék a sörélesztő. A felhasznált szubsztrátum és előállítási folyamat miatt a sörélesztőnek keserűbb az íze, mint a nemes sörélesztőnek. Számos sörélesztő-készítmény további finomítási folyamatokon megy keresztül, hogy ízük kellemesebb legyen. 

Hogyan készül a nemes sörélesztő?

A nemes sörélesztőnek (nutritional yeast) valójában semmi köze a söriparhoz. A sörélesztővel ellentétben a nemes sörélesztőt minden esetben elsődlegesen fogyasztási célokra, tehát kifejezetten étrend-kiegészítők előállításához termesztik. Leggyakoribb táptalajok a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag répa- vagy nádcukor melasz. Ezek tápláló glükózt biztosítanak az élesztőgombák egészséges növekedéséhez, ezért az így kapott nemes sörélesztő nem csak kellemes, sajtos ízű, hanem vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag és változatosan felhasználható. Gyakran további tápanyagokat adnak a nemes sörélesztő szubsztrátumához így fokozva egészségvédő hatásait.

Tápanyagtartalom

Az élesztőből készült étrend-kiegészítők tápanyagtartalma nagyban függ az élesztő táptalajától. Mivel a sörélesztő és a nemes sörélesztő esetében a gombát más-más közegben szaporítják, a belőlük készült étrend-kiegészítők eltérő tápanyagtartalommal rendelkeznek.

A sörélesztő tápanyagtartalma

Mint minden élesztő, a sörélesztő is gazdag B-vitaminokban, magnéziumban, szelénben, krómban és káliumban, emellett található benne fehérje, rost, illetve kis mennyiségű zsír is. 

A nemes sörélesztő tápanyagtartalma

A nemes sörélesztő természetesen gazdag cinkben, szelénben, fehérjékben, illetve az azok felépítéséhez szükséges aminosavakban. Emellett rostokban és idegvédő B-vitaminokban is bővelkedik, mint például a B1-vitamin (tiamin), a B2-vitamin (riboflavin), a B3-vitamin (niacin), a B5-vitamin (pantoténsav), a B6-vitamin (piridoxin), a B7-vitamin (biotin), illetve a B9-vitamin (folsav). A nemes sörélesztőhöz a növekedési folyamat során sok esetben adnak hozzá további hasznos tápanyagokat. Leggyakrabban B12-vitaminnal egészítik ki, ezáltal e vitamin egyik legjobb vegán forrása.

Egészségvédő tulajdonságok

Mind a sörélesztő, mind a nemes sörélesztő tartalmaz krómot, mely az inzulinaktivitás fokozásával és az inzulinérzékenység javításával segíthet csökkenteni a vércukorszintet. A króm szintén hozzájárulhat a koleszterinszint szabályozásához, mivel segít csökkenteni a rossz, (LDL) és növelni a jó (HDL) koleszterin szintjét. Klinikai tanulmányok azt is kimutatták, hogy a sörélesztő és a nemes sörélesztő fogyasztásával erősíthetjük az immunrendszert, csökkenthetjük a megfázás és az influenza kockázatát, illetve az akné és a pattanások kezelésében is hatékonyan alkalmazhatóak. 

A nemes sörélesztő még ennél is többre képes

A nemes sörélesztő magas glutation-, szelenometionin- és más antioxidáns-tartalmának köszönhetően segíthet csökkenteni az oxidatív stressz okozta sejtkárosodást. Emellett csillapíthatja a gyulladásokat, illetve a nehézfémek és más méreganyagok szervezetből való eltávolítását is támogathatja. Hozzáadott B12-vitamintartalmának köszönhetően a nemes sörélesztő hozzájárulhat az energia-anyagcsere hatékonyságának fokozásához és a vörösvérsejtek megfelelő termeléséhez is. A nemes sörélesztő ezek mellett B-komplexként is megállja a helyét, így természetes energizálóként is hat rendszeres és megfelelő alkalmazás mellett. Fogyasztása kifejezetten ajánlott ha fáradtság, alacsony energiaszint gyötör minket. 

A fentiek alapján megállapíthatjuk, hogy a sörélesztővel szemben a nemes sörélesztő hatékonyabb egészségvédő tulajdonságokkal rendelkezik és többet tehet egészségünk megőrzéséért és fokozásáért.

Hogyan alkalmazzuk a nemes sörélesztőt?

A nemes sörélesztőt belecsempészhetjük turmixokba azok tápanyagtartalmának növelése érdekében, ám jellegzetes, sajtos íze miatt leginkább sós ételekhez adva, szószokban, mártásokban ajánlott fogyasztani. Sokan nem csak magas vitamin- és ásványianyag-tartalma miatt fogyasztják, hanem az “umami” íz miatt is. A japán eredetű umami szó az ötödik alapízt jelöli és ez a sós-savanykás íz jellemző a húslevesekre és főtt húsokra is. Olyan ízreceptorokon keresztül vagyunk képesek ízlelni a nemes sörélesztőben is felfedezhető umamit, amelyek általában a glutamátokra és nukleotidokra reagálnak. Ezen vegyületek széles körben vannak jelen a húsokban és az erjesztett ételekben. A nemes sörélesztő használatával hasonló ízélmény érhető el. A vegán konyha egyik alapjaként szolgáló nemes sörélesztő pelyhet sokan parmezán helyett szórják tésztára, salátákra, vagy akár krémlevesekre. 

 

Ha mi is kipróbálnánk

Szerencsére már hazánkban is elérhető a világszerte népszerű nutritional yeast, vagyis a nemes sörélesztő. A Mannavita Nemes Sörélesztő Pehely nem csak egészségvédő étrend-kiegészítőként állja meg a helyét, hanem ételízesítőként is. Természetes eljárással készült, vegán, gluténmentes és kellemes ízének köszönhetően könnyedén beilleszthető mindennapjainkba és kedvenc, akár “mentes” receptjeinkbe is. 

Csupán egy evőkanálnyi nemes sörélesztő elfogyasztásával megannyi immunerősítő és egészségfokozó tápanyag beviteléről gondoskodhatunk. B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B7-, B9-, és B12-vitamintartalmának köszönhetően a nemes sörélesztő rendszeres fogyasztásával hozzájárulhatunk idegrendszerünk védelméhez, az agy megfelelő működéséhez és a hangulati rendellenességek megelőzéséhez is. Emellett kiváló az energiaszint fokozására, a hormonrendszer egyensúlyának fenntartására, illetve a szív- és érrendszer egészségének megőrzésére is. A nemes sörélesztőben található természetes vas hozzájárul a növekedési és fejlődési folyamatokhoz, a hemoglobin termelődéséhez, és a B-vitaminokhoz hasonlóan e fontos ásványi anyag szerepet játszik néhány hormon előállításában is. A Mannavita Nemes Sörélesztő Pehely jelentős mennyiségű cinket is tartalmaz, mely kulcsfontosságú az immunrendszer erősítéséhez, az anyagcsere megfelelő működéséhez, a sebgyógyuláshoz, az optimális ízlelés és szaglás megőrzéséhez és a tesztoszteron termeléséhez is.

A tápanyagban gazdag és változatosan felhasználható nemes sörélesztő megannyi egészségvédő tulajdonsággal bír, ezért fogyasztása kiemelten ajánlott legtöbbünk számára. Azok, akik már fennálló betegségben szenvednek, mint például (de nem kizárólag) a Crohn-betegség, konzultáljanak kezelőorvosukkal, gyógyszerészükkel, hiszen néhány kivételes esetben a termék fogyasztása nem ajánlott.

A fenti információk tájékoztató jellegűek és nem helyettesítik szakorvos tanácsát és a személyre szabott kezelést.

Források:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24807111/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29334655/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28646828/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11146329/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26828517/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30779018/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33158037/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31490017/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32761878/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25096007/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16632171/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31808874/

Általános táplálkozási és egészség tanácsadó, szakértő. Az Egyesült Királyságban, egészség tanácsadóként dolgozott a Holland & Barrett-nél és a Superdrug-nál.
Jelenleg Összesen 851 cikk között kereshet.
Videók megtekintése:

Szabolcs videók youtube Szabolcs, Inda videók Szabolcs videók, Bitchute