Moringa, “Az Élet Fája” - Íme 4 érv, amiért érdemes fogyasztani leveleit

Az Élet Fájaként és Csodafaként is ismert moringa egy sokoldalúan felhasználható, és megannyi egészségvédő hatással rendelkező növény. Lássuk, miért ajánlott fogyasztása! 

Moringa, “Az Élet Fája” - Íme 4 érv, amiért érdemes fogyasztani leveleit

Mi is az a moringa?

Az indiai szubkontinensen és Észak-Indiában őshonos, de Észak-Ázsiában, a Karib-szigeteken és Afrikában is elterjedt Moringa oleifera egy igencsak sokoldalúan hasznosítható fa, melynek leveleit a népi gyógyászat keretei között több ezer éve alkalmazza az emberiség különböző panaszok csillapítására. A moringa igen figyelemre méltó tápanyag- és antioxidánstartalommal rendelkezik, melynek köszönhetően sejtvédő, gyulladáscsökkentő, és más egészségfokozó hatásait mi magunk is megtapasztalhatjuk. Ennek ismeretében talán meglepő lehet, hogy a moringa az Élet Fája vagy a Csodafa elnevezést nem kizárólag gyógyhatásainak, hanem sokoldalú felhasználhatóságának is köszönheti. Ez az értékes növény felettébb szárazságtűrő és gyors ütemben növekszik, így a hazánkban is népszerű bodzához hasonlóan nem csak tápanyagpótlásra és gyógyításra kiváló, hanem használati tárgyak, kézműves eszközök készítéséhez is.

Ebben a bejegyzésben természetesen a moringa 4 figyelemre méltó egészségügyi előnyét vesszük szemügyre, lássuk melyek ezek!


1. A moringa gazdag egészségvédő antioxidáns vegyületekben

Az antioxidánsok fontosságát már sokunk ismeri, ám akik szeretnének többet megtudni arról, hogy mik azok az antioxidánsok, és hogyan hatnak egészségünkre, azok ebben a cikkben megtalálják rá a választ: “Mik azok az antioxidánsok, és 3 kiváló antioxidáns-forrás”.

Most pedig térjünk rá azokra az antioxidáns hatású vegyületekre, melyek a Moringa oleifera buja leveleiben rejtőznek. A megfelelő testi funkciókhoz elengedhetetlen C-vitamin és a bőrvédő béta-karotin mellett a moringában említésre méltó mennyiségben találhatunk a szabadgyökök okozta károsodásoktól is óvó kvercetint és klorogénsavat is. A kvercetin egy meglehetősen erős antioxidáns, mely hozzájárulhat a magas vérnyomás csökkentéséhez, az allergiás tünetek csillapításához, illetve egyes fertőzések megelőzéséhez is. A klorogénsav segíthet a vércukorszint kordában tartásában, az elhízás megelőzésében, illetve DNS-ünket is hatékonyan védheti a különböző károsító tényezőkkel szemben. 

Egy klinikai kutatás beszámoló szerint csupán három hónapon át tartó rendszeres moringafogyasztás képes lehet jelentősen megnövelni a vér antioxidáns szintjét. Ez nem csak egészségünk általános megőrzéséhez járulhat hozzá, hanem súlyos panaszok, mint például a szív- és érrendszeri megbetegedések vagy a cukorbetegség kialakulásának kockázata is számottevően csökkenthető az antioxidánsokban gazdag moringa rendszeres fogyasztásával.

A fentiek mellett az antioxidánsok nem csak a káros szabad gyökökkel szemben nyújtanak védelmet, hanem képesek lehetnek lelassítani az oxidációs folyamatokat is. Az oxidáció csökkentésével növelhető egyes ételek, például a könnyedén megromló húsok eltarthatósága, ennek köszönhetően a moringa leveléből készült kivonat természetes élelmiszer-tartósítóként is felhasználható.

2. A moringa bővelkedik kulcsfontosságú tápanyagokban is

A tápláló moringa fa szinte minden része fogyasztható és felhasználható önmagában vagy hagyományos gyógyhatású készítmények összetevőjeként. Ez különösen igaz a levelekre és a termés hüvelyére, amelyeket leginkább Afrika és India egyes részein fogyasztanak. A szárított, illetve a friss moringa levelek kiváló forrásai különböző kulcsfontosságú vitaminoknak, ásványi anyagoknak, nyomelemeknek, esszenciális aminosavaknak, illetve a fent is említett antioxidáns hatású vegyületeknek. Vegyük példának a moringa friss levelét. Ebből csupán egy csészényi biztosítja a napi A-vitamin-, B2-vitamin-, C-vitamin-, magnézium- és vasszükségletünk közel egy tizedét, B6-vitaminszükségletünk egy ötödét, illetve könnyedén fedezhetjük vele napi kalciumbevitelünket is.

A levélhez képest a terméshüvely általában alacsonyabb tápanyagtartalommal rendelkezik, ám kivételesen gazdag C-vitaminban. Olyannyira, hogy a friss hüvely 100 grammnyi adagja a napi C-vitaminszükségletünk másfélszeresét is képes lehet fedezni.

A fejlődő országokban élők étrendje gyakran nem tartalmaz elegendő vitamint, ásványi anyagot és más tápanyagokat, így érthető, hogy ezeken a területeken a Moringa oleiferát alapvető tápanyagforrásként tartják számon.

Fontos megjegyezni, hogy a szárított moringa porát tartalmazó étrend-kiegészítők fogyasztása nem képes fedezni minden tápanyagszükségletünket, ezért ezeket az egészséges és változatos étrend kiegészítéseként ajánlott alkalmazni. Ezek mellett a moringa levelei nagy mennyiségű antitápanyagokat is tartalmazhatnak, amelyek egyes esetekben csökkenthetik bizonyos vitaminok, ásványi anyagok és fehérjék felszívódását. 

3. A moringa képes lehet csillapítani a különböző gyulladásokat

Mind tudjuk, a gyulladások kialakulása a szervezet természetes válaszreakciója egy fertőzésre, vagy fizikai sérülésre. Ennek az alapvető védelmi mechanizmusnak azonban komoly következményei lehetnek, amennyiben az hosszú ideig fennáll és figyelmen kívül hagyjuk. Klinikai vizsgálatokkal igazolható, hogy a szervezetünkben tartósan fennálló gyulladások számos krónikus egészségügyi panasz kockázati tényezőjévé válhatnak. Ilyenek például a különböző szívbetegségek, az érelmeszesedés, a cukorbetegség, vagy akár egyes rákos megbetegedések is. 

A kutatók úgy vélik, hogy a moringa gyulladáscsökkentő hatásaiért a leveleiben, a hüvelyben és a magvakban is megtalálható, úgynevezett izotiocianátok felelősek. Ezidáig az izotiocianátokkal kapcsolatos kutatások csupán laboratóriumi állatkísérletekre korlátozódtak, ám az eddigi eredmények bizakodásra adnak okot a moringa gyulladáscsökkentő hatásait illetően.

Ne feledkezzünk meg róla, hogy szerencsére a legtöbb zöldség, gyümölcs, fűszer-, illetve gyógynövény rendelkezik bizonyított gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal. Az azonban, hogy ezek milyen mértékben képesek a gyulladásokat megelőzni és kezelni, természetesen nagyban függ az étel és a bennük található vegyületek típusától, a fogyasztás gyakoriságától, a már meglévő gyulladás jellemzőitől, illetve egyéni egészségügyi és életviteli faktoroktól is. Törekedjünk tehát a változatos és egészséges étrend kialakítására, így nagyobb eséllyel és hosszabb ideig őrizhetjük meg egészségünket, illetve jelentős mértékben csökkenthetjük súlyos betegségek kialakulásának kockázatát is. 

4. A moringa képes lehet csökkenteni a magas vércukorszintet

A tartósan magas vércukorszint számos súlyos egészségügyi probléma kialakulásához vezethet. Ide tartoznak a sajnos sokakat érintő szív- érrendszeri megbetegedések, illetve az egyre gyakoribb cukorbetegség is, emiatt kiemelkedően fontos vércukorszintünket a megfelelő értékeken belül tartani. Számos tanulmány beszámolt már a moringa potenciális vércukorszint-csökkentő hatásáról, melyekről a tudósok úgy vélik, hogy az a benne található izotiocianátoknak és más jótékony növényi vegyületeknek köszönhető.

Milyen formában fogyasszuk a moringát?

A hazánkban leginkább kapszula és por alapú étrend-kiegészítők formájában juthatunk hozzá a jótékony moringához. A mi kedvencünk a Mannavita Moringa Őrlemény, mely tartósítószerektől és adalékanyagoktól mentes, és 100%-os moringalevélport tartalmaz. Klinikai tanulmányok és felhasználói beszámolók szerint a moringa porított levele hatékonyan alkalmazható olyan panaszok esetén, mint az általános, illetve a műtétek, sebészeti beavatkozások utáni fáradékonyság és immungyengeség. Emellett fogyasztása mindazoknak ajánlott, akik szeretnék a gyulladások kialakulását megelőzni, illetve a meglévő gyulladásokat csillapítani, koleszterinszintjüket csökkenteni, emellett a sejtek egészségét és fiatalságát megőrizni. Egyes beszámolók szerint a Mannavita Moringa Őrlemény a hajhagymák erősítésére és a hajhullás kezelésére is hatékonyan alkalmazható, illetve fogyókúrás célokra is bevethető, természetesen szakember felügyeletével és annak személyre szabott tanácsait követve.
A fenti információk tájékoztató jellegűek és nem helyettesítik a személyre szabott szakorvosi tanácsadást, ellátást. Az esetleges gyógyszermellékhatásokat illetően minden esetben konzultáljunk kezelőorvosunkkal, gyógyszerészünkkel! Az étrend-kiegészítők hatékonysága függ az egyéni egészségügyi állapotról, az étrendtől, a már alkalmazott gyógykészítményektől, illetve más életviteli faktoroktól is.

Források:

https://examine.com/supplements/moringa-oleifera/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21228777/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17184181/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18249514/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17951477/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21977912/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25808883/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24206684/

​​https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12490960/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12490959/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20685125/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20435128/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25620073/



Általános táplálkozási és egészség tanácsadó, szakértő. Az Egyesült Királyságban, egészség tanácsadóként dolgozott a Holland & Barrett-nél és a Superdrug-nál.
Jelenleg Összesen 844 cikk között kereshet.
Videók megtekintése:

Szabolcs videók youtube Szabolcs, Inda videók Szabolcs videók, Bitchute