Milyen tényezők állhatnak a fejfájás kialakulásának hátterében?
Egyesek nagyobb valószínűséggel tapasztalnak fejfájást, mint mások, hiszen annak hátterében számos egyéni tényező állhat. Kutatások szerint ezek leggyakrabban a következők:
- alvásmegvonás, illetve alvászavarok
- stressz
- kiszáradás
- koffeinmegvonás, vagy éppen túlzott koffeinfogyasztás
- alkoholfogyasztás
- dohányzás
- tápanyaghiányok
- fogyókúrázás és böjtölés
- daganatok
- vérrögök
- fejsérülések
- agyi és idegrendszeri rendellenességek
- gyógyszermellékhatások
- bizonyos gyógyszerek nem megfelelő alkalmazása
- túlsúly
- egyes genetikai tényezők
- érzékenység bizonyos időjárási tényezőkre
Milyen természetes módszereket alkalmazhatunk a fejfájás megelőzésére és csillapítására?
1. Gondoskodjunk a megfelelő hidratálásról
Tanulmányok szerint az elégtelen folyadékpótlás és a kiszáradás a fejfájás leggyakoribb okai közé tartoznak. Sőt, a kiszáradás a fejfájáson túl többek között ingerlékenységhez és koncentrációs zavarokhoz is vezethet, melyek tovább ronthatnak a tüneteken. A folyadék rendszeres pótlása a nap folyamán viszont nem csak a fejfájás kockázatát csökkentheti, hanem a már kialakult fejfájás időtartamát és súlyosságát is. A víz, a hidratáló ételek, valamint egyes gyümölcslevek és gyógyteák mellett fogyaszthatunk elektrolitokat tartalmazó készítményeket is, hiszen ezek által nem csak a fejfájást csillapíthatjuk és sejtjeinket hidratálhatjuk, hanem számos kulcsfontosságú tápanyag pótlásáról is egyszerűen gondoskodhatunk.
Ajánlott termék: Mannavita ElektronyK+ Italpor
2. Kerüljük a magas hisztamintartalmú ételeket
A hisztaminok olyan, a szervezetben természetesen megtalálható vegyületek, amelyek hatással vannak az idegrendszer működésére. Szervezetünkben e vegyületek szintje természetesen emelkedik bizonyos hisztamintartalmú ételek fogyasztását követően, ami sajnos az arra érzékenyeknél fejfájást és akár migrént is okozhat, ugyanis esetükben a hisztamin lebontásáért felelős enzimek nem működnek megfelelően. A hisztaminban gazdag ételek, köztük a húsok, a füstölt halak, egyes érlelt sajtok, a citrusok, a koffeines italok, a csokoládé, a bor, a sör, és néhány erjesztett étel elhagyása szerencsére segíthet a fejfájás megelőzésében és csillapításában.
3. Igyunk koffeint tartalmazó italokat
Míg egyeseknél a kávé fogyasztása, vagy hirtelen megvonása előidézheti, vagy súlyosbíthatja a fejfájást, érdekes módon a kávé- és teafogyasztás másoknál csillapíthatja azt. Ha utóbbiak csoportjába tartozunk, bátran indítsuk a napot egy erős feketével, hiszen vizsgálatok szerint a koffein javítja a hangulatot, fokozza az éberséget és összehúzza az ereket, így enyhítő hatással lehet a kínzó fejfájásra. Ezeken felül vizsgálatok szerint a kávé vagy a mate tea a fejfájás csillapítására gyakran alkalmazott, vény nélkül kapható gyógyszerek hatékonyságát is növelheti.
Ajánlott termék: Mate Tea Canarias Szármentes
4. Pótoljuk a magnéziumot
A magnézium egy olyan kulcsfontosságú ásványi anyag, amely elengedhetetlen az idegrendszer egészségének megőrzéséhez. Beszámolók szerint a magnéziumhiány összefüggésben állhat a migrénes fejfájás kialakulásával, ám a magnézium rendszeres, megfelelő bevitele csökkentheti annak súlyosságát és előfordulásának gyakoriságát is.
5. Gondoskodjunk a B-vitaminok rendszeres beviteléről
Számos tanulmány beszámolt már a B-vitaminokat tartalmazó ételek és étrend-kiegészítők fejfájásra gyakorolt csillapító hatásáról. Ezek közül önmagukban alkalmazva a B2-vitamin, a B6-vitamin, a B9-vitamin és a B12-vitamin a leghatékonyabbak, ám a B-vitaminok komplex formában való bevitele fokozottabb eredményességet mutat a fejfájás megelőzésében és csillapításában. Hogyan pótoljuk a B-vitaminokat hatékonyan? Ebből a cikkből kiderül: Természetes B-vitaminforrások vegánok, vegetáriánusok és húsevők számára
További módszerek, melyeket érdemes lehet kipróbálni a fejfájás megelőzésére és csillapítására:
- Kerüljük a dohányzást és az alkoholfogyasztást
- Kezeljük a stresszt és gondoskodjunk a megfelelő alvásról
- Kerüljük az erős fényeget, hangokat és szagokat, amennyiben ezekre érzékenyek vagyunk
- Kerüljük a mesterséges adalékanyagokat tartalmazó ételeket
- Alkalmazzunk levendula, eukaliptusz vagy borsmenta illóolajokat
- Alkalmazzunk hideg vizes borogatást
- Alkalmazzunk Q10 koenzim étrend-kiegészítőt
- Mozogjunk rendszeresen
- Fogyasszunk gyömbért
A fenti információk tájékoztató jellegűek! Az esetleges mögöttes állapotok szakszerű kezelésével, valamit az életmódbeli kockázati tényezők csökkentésével enyhíthetjük a fejfájást, vagy akár teljesen el is kerülhetjük azt. Hosszú ideig fennálló, nehezen szűnő, gyakran visszatérő, vagy súlyosbodó panaszok esetén forduljunk orvoshoz!
Források:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/PMC7496357/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/PMC7352457/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK430790/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK559083/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34268642/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/PMC7648824/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29747220/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/PMC6734463/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28862769/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/PMC5655397/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31691193/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/PMC4772032/
Fotó: Karolina Grabowska