Mi az a nitrogén-monoxid?
A nitrogén-oxidok (NOx) csoportjába tartozó nitrogén-monoxid (NO) egy gáz halmazállapotú jelátviteli molekula, amely számos élettani folyamatban vesz részt az emberi szervezetben. Az L-arginin aminosavból nitrogén-monoxid-szintáz (NOS) enzimek által szintetizálódik, és alapvető szerepet játszik a szív- és érrendszer működésének szabályozásában. Elsősorban arról ismert, hogy javítja a véráramlást és csökkenti a vérnyomást. A nitrogén-monoxid emellett az immunválaszban, a neurotranszmisszióban és a sejtek anyagcseréjében is részt vesz, ami mutatja sokoldalúságát és kiemelkedő szerepét az emberi egészség szempontjából.
A nitrogén-monoxid hatásai a szív- és érrendszer egészségére
A kutatások következetesen kiemelik a nitrogén-monoxid jótékony hatását a szív- és érrendszer egészségére. Az egyik legjelentősebb előnye, hogy megelőzheti, sőt egyes esetekben visszafordíthatja az ateroszklerózist, vagyis az érelmeszesedést, amelyet a plakkok felhalmozódása okoz az artériákban. A nitrogén-monoxid ezt úgy éri el, hogy gátolja a fehérvérsejtek tapadását az érfalhoz, csökkenti a gyulladásokat és megakadályozza az LDL-koleszterin oxidációját is.
Továbbá, a nitrogén-monoxid értágító hatása alapvető fontosságú a vérnyomás optimális szinten tartásához. Az érfal simaizomzatának ellazításával lehetővé teszi a fokozottabb véráramlást, és mérsékli a szívre gyakorolt terhelést. Ez nemcsak a magas vérnyomás kockázatát csökkenti, hanem a szívroham, a stroke és egyéb szív- és érrendszeri betegségek valószínűségét is.
Hogyan biztosíthatjuk a nitrogén-monoxid előnyeit?
A nitrogén-monoxidot nem tudjuk közvetlenül étrendi forrásokból bevinni, azonban bizonyos ételek fogyasztásával a szervezetünk képes azt előállítani. A nitrogén-monoxid szív- és érrendszeri előnyeinek kiaknázása érdekében fontos, hogy olyan életmódot folytassunk és étrendet kövessünk, amely elősegíti annak természetes termelődését. A rendszeres fizikai aktivitás az egyik leginkább hatékony módja a nitrogén-monoxid szintézisének ösztönzésének, mivel javítja az endothelium működését és növeli a véráramlást. Étrendi szempontból a nitrátokban és L-argininben gazdag ételek fogyasztása növelheti a nitrogén-monoxid szintjét. Ezek közé az étrendi források közé tartoznak például a következők:
- cékla
- zöld leveles zöldségek, mint a spenót és a rukkola
- citrusok
- diófélék és magvak
- görögdinnye
- fokhagyma
- gránátalma
- bogyós gyümölcsök
- kakaó és étcsokoládé
- L-arginin és L-citrullin étrend-kiegészítők
Ajánlott termékek: Mannavita Gránátalma Gyümölcslé és Mannavita Prémium Kakaópor
Milyen gyakran fogyasszuk a nitrogén-monoxid termelését fokozó ételeket?
Amennyiben az egészség átfogó megőrzése, illetve a szív- és érrendszer általános védelme a cél, a nitrogén-monoxid előállítását elősegítő ételek napi fogyasztása javasolt. Ennek köszönhetően könnyedén gondoskodhatunk annak megfelelő szintjéről. Az étrendi nitrogén-monoxid hatása kumulatív, ami azt jelenti, hogy a jelentős egészségügyi előnyök érdekében rendszeres bevitelre van szükség.
Az étrend-kiegészítők azonnali, ám ideiglenes nitrogén-monoxid-szint növekedést eredményezhetnek, amely edzések előtt vagy egyes egészségügyi beavatkozások esetén hasznos lehet. Egy adag hatása általában néhány órától egy napig terjedhet, így a folyamatos előnyök érdekében ez esetben is rendszeres bevitel szükséges az adagolási útmutatóban foglaltak szerint, illetve orvosunk utasításai alapján.
A fenti információk tájékoztató jellegűek! Hosszú ideig fennálló, nehezen szűnő, gyakran visszatérő, vagy súlyosbodó panaszok esetén forduljunk orvoshoz!
Források:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27974299/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK554485/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK493197/
https://link.springer.com/10.1007/978-3-642
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK557845/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/PMC6073798/
Fotó: Eva Bronzini