A C-vitaminról röviden
A C-vitamin, más néven aszkorbinsav, egy létfontosságú tápanyag, amely alapvető szerepet játszik egészségünk megőrzésében. Antioxidánsként például támogatja az immunrendszert, segíti a szövetek regenerálódását, elősegíti a vas felszívódását, és fokozza a kollagén termelődését is. Az emberi szervezet nem képes C-vitamint előállítani, ezért fontos, hogy az étrendünkön keresztül, vagy igény esetén étrend-kiegészítők által biztosítsuk belőle a szükséges mennyiséget.
Felnőtteknek általában naponta 65-90 milligramm C-vitaminra van szükségük, bár a pontos szükséglet változhat az életkor, nem és egészségi állapot függvényében. Az elégtelen bevitel olyan panaszokhoz vezethet, mint például a skorbut, amelyet fáradtság, duzzadt íny és véraláfutások jellemeznek. A C-vitamin tartósan alacsony szintje hatással lehet az immunfunkcióra és a bőr egészségére is, így mindennapos bevitele elengedhetetlen.
Hogyan hasznosul a C-vitamin?
A C-vitamin egy vízben oldódó vitamin, mely a vékonybélben szívódik fel, ám érdekes módon a felszívódás hatékonysága csökken az adag növekedésével. A szervezet a C-vitamin akár 90%-át is képes felszívni alacsonyabb adagok gyakori bevitelével, ám csak körülbelül 50%-át, ha az adagok nagyobbak. A szervezet nem képes nagy mennyiségben, hosszú ideig tárolni a C-vitamint. Mivel ez egy vízben oldódó vitamin, amit nem használunk fel, az a vizeleten keresztül kiürül. A lehető legjobb hatása elérése érdekében ajánlott a C-vitamint teljes értékű ételek fogyasztása által bevinni.
Milyen tényezők vannak hatással a C-vitamin hasznosulására?
A C-vitamin megfelelő szintjének fenntartása érdekében javasolt a különféle gyümölcsök és zöldségek fogyasztása a nap folyamán. Ez biztosítja a C-vitamin állandó ellátását, kihasználva a teljes értékű élelmiszerekben található más tápanyagok természetes szinergikus hatásait. A hőnek való kitettség, illetve egyes élelmiszer-feldolgozási módszerek csökkentik az ételek C-vitamintartalmát, ezért előnyös a nyers vagy enyhén főtt ételek fogyasztása. Bár a C-vitamin hasznosak lehetnek, a túlzott bevitel bélrendszeri zavarokhoz, illeve extrém esetekben akár vesekövekhez is vezethet. Fontos, hogy betartsuk az ajánlott adagokat és ne hagyatkozzunk kizárólag az étrend- kiegészítőkre a C-vitamin megfelelő beviteléhez.
A C-vitamin leggazdagabb forrásai
A nyers gyümölcsök és zöldségek a C-vitamin legkiválóbb forrásai, és szerencsére a szervezet számára szükséges mennyiség könnyedén biztosítható ezek változatos bevitelével. A citrusfélék, mint például a narancs és a grapefruit, a bogyós gyümölcsök, mint például a homoktövis, illetve a kiwi, a paprika, a paradicsom, a brokkoli és a sötétzöld leveles zöldségek remek forrásai a C-vitaminnak, illetve más tápanyagoknak és rostoknak is.
Ajánlott termék: Mannavita Homoktövis Homoktövis Gyümölcslé
Mire figyeljünk oda a C-vitamin étrend-kiegészítők alkalmazását illetően?
A C-vitamin étrend-kiegészítők alkalmazása előtt fontos ellenőrizni az adagolási útmutatóban foglaltakat, illetve azt, hogy ne lépjük túl a napi 2000 milligrammot. Érdemes fontolóra venni a C-vitamin típusát is, mivel néhányuk könnyebben felszívódik, mint mások.
Az aszkorbinsav és a kíméletesebb, úgynevezett "pufferelt" formák, például a kalcium-aszkorbát, másképp szívódnak fel és hatnak a gyomorra. Ezek jellemzően kíméletesebbek, és egyszerre biztosítják a C-vitamin és a hozzáadott ásványi anyag előnyeit azok számára, akiknek érzékeny a gyomruk.
Összefoglalva, a C-vitamin egy létfontosságú tápanyag, amely támogatja az átfogó egészséget. A kiegyensúlyozott, gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrend a legjobb módja a megfelelő bevitel biztosításának. Étrend-kiegészítők alkalmazása esetén a magas minőségű termékek kiválasztása és az ajánlott adagok betartása szintén alapvető fontosságú.
A fenti információk tájékoztató jellegűek!
Források:
https://examine.com/supplements/vitamin-c/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK499877/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK493187/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK225480/
https://link.springer.com/10.1007/978-88-4
Fotó: Olia Danilevich