A tökfélék az uborkával és a dinnyével is rokonságban álló, sokunk által kedvelt ételek. A tök általában kerek és narancssárga, ám megannyi színben, méretben és formában előfordulhat ez a világszerte népszerű egészségvédő eledel. A töknek nem csak a húsos belső része fogyasztható, hanem magjai, az azokból kinyert olaj, sőt még virágai és zsengébb levelei is felhasználhatóak.
A tök tápanyagtartalma
A tök különböző fajtái természetesen különböző tápanyagtartalommal rendelkeznek. Általánosan a legtöbb változat gazdag antioxidánsokban, vitaminokban és ásványi anyagokban, ugyanakkor kalóriatartalmuk meglepően alacsony.
Vegyük példának a sütőtököt. 250 grammnyi sütőtök a K-vitamin napi ajánlott bevitelének csaknem felét, a C-vitamin 20%-át, az E-vitamin, a kálium, a réz, a mangán és a riboflavin több, mint 10%-át tartalmazza. A sütőtök idegvédő és energiafokozó B-vitaminokat is tartalmaz, illetve rendkívül gazdag béta-karotinban, mely fogyasztást követően szervezetünkben antioxidáns hatású A-vitaminná alakul át.
A tök és a tökmagolaj egészségvédő tulajdonságai
Immunerősítő hatás
A sütőtökben is megtalálható béta-karotin szervezetünkben A-vitaminná alakul, mely nem csak a szabad gyökök okozta károsodás mértékét csökkentheti, hanem klinikai vizsgálatok szerint eredményesen hat a fertőzések elleni küzdelemben is. A legújabb kutatások szerint az A-vitamin különösen fontos a bélnyálkahártya erősítéséhez, ezáltal is ellenállóbbá téve azt a fertőzésekkel szemben. A sütőtök egyéb mikrotápanyagai szintén erősítik az immunrendszert, beleértve a C-vitamint, az E-vitamint, a folsavat és a vasat is.
A szem egészségének megőrzése
A feljebb említett béta-karotin segít az éles látás megőrzésében azáltal, hogy segíti a retina természetes fényelnyelését. A tökben és a tökmagolajban található egyéb vitaminok és ásványi anyagok szinergikus kombinációja meggátolhatja az életkorral összefüggő makuladegeneráció, vagy köznapi néven sárgafoltsorvadás kialakulását is.
Egészséges bőr
A tökben található antioxidánsok, mint például a C-vitamin, az E-vitamin és a béta-karotin kiemelkedően fontosak a bőr egészségének megőrzéséhez és fokozásához. A béta-karotin nem csak erősítheti az immunrendszerünket és óvhatja a szemünket, de a bőrünket is védheti a nap káros UV sugaraitól, ezért az azt tartalmazó ételek rendszeres fogyasztása mindenki számára ajánlott. Az UV védelem nem csak a nyári hónapokban, hanem egész évben fontos ezért mi is lehetne jobb a béta-karotin és más tápanyagok bevitelére, mint a szezonális zöldségek és gyümölcsök?
Hogyan fogyasszuk a tököt és a tökmagolajat?
A tököt fogyaszthatjuk édes és sós ételekben is sütve, grillezve, párolva, krémlevesként és akár salátákban is. Ezeknek és más ételeknek is remek kiegészítése lehet tálalás előtt néhány cseppnyi hidegen sajtolt, 100%-os tisztaságú tökmagolaj. A prémium minőségű Mannavita Tökmagolaj kizárólag kíméletes módon kinyert, hidegen sajtolt tökmagolajat tartalmaz és kiválóan alkalmazható az immunrendszer egész éves erősítésére, az antioxidánsok szintjének fokozására, a szív-és érrendszer erősítésére és még a prosztata védelmére is.
A fenti információk tájékoztató jellegűek és nem helyettesítik a szakorvosi tanácsadást. A tök fogyasztásával összefüggő lehetséges gyógyszermellékhatásokról konzultáljunk kezelőorvosunkkal, gyógyszerészünkkel!
Források:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26121194
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26565606
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27315229
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22857854
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12296455
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/PMC3583891/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23053552