Diéta, Ételek, Receptek
Nyomtatás

Ételek, amelyek felgyorsítják az öregedést

Kasa Henrietta
Találatok: 3318

Az elfogyasztott ételek nem csak fiatalságunk megőrzéséhez járulhatnak hozzá, hanem sejtjeink felgyorsult öregedéséhez is. Lássuk, mit ajánlott mellőzni!

Ételek, amelyek felgyorsítják az öregedést

Tudjuk, hogy azok az ételek, melyeket rendszeresen, nagyobb mennyiségben fogyasztunk, jelentős hatással vannak teljes egészségünkre, jóllétünkre, hangulatunkra, sőt, még fizikai megjelenésünkre is. Ebben a bejegyzésben olyan, sokak által kedvelt ételeket és italokat veszünk szemügyre, melyek bevitelét ajánlott a minimálisra csökkenteni, vagy akár teljes mértékben kerülni, hiszen nem csak felgyorsíthatják az öregedési folyamatokat, hanem más súlyos egészségromboló hatásokkal is bírnak. Lássuk, mik ezek!


1. Magas fruktóztartalmú szirupok

Ugyan több szempontból egészségesebbek, mint a mesterséges édesítőszerek, a készételek sokaságában megtalálható magas fruktóztartalmú kukoricaszirup, vagy agavenektár nagymértékű fogyasztása számos egészségügyi panaszt előidézhet. A fruktóz egy olyan cukorfajta, amelyet a máj bont le. Azonban ha a máj túlterhelt, a fruktóz zsírrá alakul, és több DNS- és sejtkárosító szabad gyököt termel. Ez többek között gyulladások kialakulásához és az öregedési folyamatok felgyorsulásához vezet. A réz segít a bőr egészségének és fiatalságának megőrzéséhez elengedhetetlen kollagén és elasztin képzésében, ám a fruktóz gátolja a szervezet rezet hasznosító képességét is, tovább fokozva a sejtek öregedését. A magas fruktóztartalmú kukoricaszirup ráadásul tele van kalóriával, így túlzott bevitele jelentősen emeli a cukorbetegség és a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. A cukros üdítők helyett fogyaszthatunk frissítő, házi limonádét, az édesség utáni sóvárgásunkat pedig csillapíthatjuk például friss vagy aszalt gyümölcsökkel.

2. Alkohol

Egyes alkoholok alkalmankénti, mértékletes fogyasztása ugyan jótékonyan hathat a szervezetre, ám az alkohol még kis mennyiségben is dehidratál. Ez nagy hatással van a bőrünkre, hiszen annak 64%-a víz. Még rendszeres vízfogyasztás esetén is szervezetünk először a szerveket hidratálja, majd bőrünket csak azokat követően. Az alkohol szárító hatásának következtében ezért hamarabb megjelenhetnek a ráncok, és bőrünk is fakóbbnak tűnhet. A rendszeres folyadékpótlás mellett ne feledkezzünk meg a sejtjeinket hidratáló és tápláló elektrolitok beviteléről sem, melyben a Mannavita ElektronyK+ Elektrolit Italpor lehet segítségünkre.

3. Margarin és más transzzsírok

Az édességekben, süteményekben és pékárukban is megtalálható margarin és más transzzsírok gyulladást okozhatnak az egész szervezetben. Ez jelentősen növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések, a szélütés és a demencia kockázatát, melyek fennállása felgyorsíthatja mind a bőrünk, mind szervezetünk egészének biológiai öregedését.

4. Olajban sült és rántott ételek

A felhevített, forró olajban sült ételek elősegítik a szabad gyökök felszabadulását, melyek súlyosan károsítják a sejtjeinket, köztük a bőrsejteket is, így a rántott ételek nagy mennyiségű bevitele akár több évvel is öregebbnek láttathatja bőrünket. A sült krumpli, a fánk, illetve a rántott húsok emellett szívünkre és ereinkre is károsak, ezért igyekezzünk fogyasztásukat a minimálisra csökkenteni.

5. Koffeines italok

Az alkoholhoz hasonlóan a koffein is vizelethajtó és dehidratáló hatással bír. Ez fokozza a vizelési szükségletet és a vizelést, ami a sejtek és a bőr kiszáradásáhozt vezethet, ami, mint tudjuk, a ráncok megjelenését és elmélyülését is eredményezheti. A kávé és más koffeintartalmú italok emellett alvászavarokat is okozhatnak, ezért igyekezzünk ezeket mértékkel, és inkább a reggeli órákban fogyasztani.

De vajon mit fogyasszunk, hogy megőrizzük sejtjeink fiatalságát?

A következő készítmények klinikai vizsgálatok és felhasználói beszámolók szerint hatékonyan alkalmazhatók sejtjeink védelmére, a bőr egészségének megőrzésére és a biológiai öregedés potenciális lassítására:

Az alábbi bejegyzésekben sejtfiatalító hatóanyagokról olvashatunk bővebben: 

A fenti információk tájékoztató jellegűek!

Források:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/PMC7146365/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24626747/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11773609/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15374670/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20620757/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24916582/



Általános táplálkozási és egészség tanácsadó, szakértő. Az Egyesült Királyságban, egészség tanácsadóként dolgozott a Holland & Barrett-nél és a Superdrug-nál.