Kakaó, az istenek eledele - A kakaóhegy és a kakaó egészségvédő hatásai

A benne található jótékony vegyületeknek köszönhetően a kakaó fogyasztása számos egészségügyi előnnyel járhat. Lássuk, hogy mire is jó az istenek eledele! 

Mi is az a kakaóhegy?

A kakaóhegy, vagy más néven zúzott kakaóbab, mint ahogyan a neve is mutatja, a kellemesen kesernyés, csokoládé ízű, az istenek eledelének is nevezett kakaóbabból készült apró, ropogós darabkákat jelenti. Felhasználhatjuk ételek ízesítésére, ugyanakkor megannyi egészségvédő tulajdonsággal is rendelkezik ez a szuperétel. A Theobroma kakaófáról leszüretelt kakaóbabból állítják elő, úgy, hogy azt betakarítás után kiszárítják, fermentálják, majd feltörik, egyes esetekben pedig meg is pörkölik. Az így kapott apró darabkák a kakaóhegyek (angolul cacao nibs). 

A kakaóhegy rendkívül gazdag különböző tápanyagokban és jótékony növényi vegyületekben, amelyek bizonyítottan pozitív hatással vannak egészségünkre.


A kakaóhegy tápanyagtartalma

A kakaóhegy a legkevésbé feldolgozott kakaótermékek közé tartozik, ezért lényegesen egészségesebb is, mint például a cukrozott csokoládé, ennek köszönhetően pedig kiváló alternatíva lehet a csokoládé és kifejezetten az étcsokoládé szerelmeseinek. Egy kisebb maréknyi kakaóhegy elropogtatása hozzájárulhat a különböző vitaminok és ásványi anyagok napi bevitelének természetes fokozásához, hiszen a cink körülbelül 6%-át, a foszfor 9%-át, a magnézium 16%-át, a mangán 27%-át, a réz 25%-át, illetve a vas 6%-át is képes lehet biztosítani.

Sok más kakaó- és csokoládétermékkel ellentétben a zúzott kakaóbab természetesen alacsony kakaótartalmú, ám figyelemreméltó mennyiségben tartalmaz fehérjét, rostot és egészséges zsírokat is, melyek mind hozzájárulnak a bélflóra egészségének megőrzéséhez és a teltségérzet fokozásához is. A benne található magnézium nem csak izmainkat is idegrendszerünket védi, hanem közel 300 különböző enzimreakció megfelelő módon történő lebonyolításában is szerepet játszik. A magnézium mellett a foszfor és a mangán szintén elengedhetetlenek a csontok védelméhez, míg a réz és a vas kulcsfontosságú szerepet játszik a vörösvérsejtek termelésében, melyek oxigénnel látják el szervezetünket. Ezen felül a zúzott kakaóbab gazdag egészségvédő növényi vegyületekben is, mint például a flavonoidok, melyek erős antioxidáns hatásuknak köszönhetően számos egészségügyi előnnyel járnak.

A kakaóhegy figyelemre méltó antioxidáns-tartalommal rendelkezik

Mint azt már sokan tudják, az antioxidánsok olyan nélkülözhetetlen növényi vegyületek, melyek segítenek megvédeni sejtjeinket a szabad gyökök okozta károsodásokkal szemben, meggátolják a gyulladások kialakulását, illetve csillapítják azokat, valamint egyes klinikai tanulmányok szerint akár az öregedési folyamatokat is képesek lehetnek lelassítani.

A szabad gyökök rendellenesen megnövekedett száma olyan súlyos betegségek kialakulásához vezethet, mint például a különböző izom- és ízületi panaszok, a szív- és érrendszeri megbetegedések, a mentális hanyatlás és más kognitív problémák, a cukorbetegség, vagy akár a különböző rákos megbetegedések.

Szerencsére az antioxidánsokban gazdag, változatos és egészséges táplálkozás segíthet az imént említett súlyos panaszok megelőzésében, így bátran iktassuk a kakaóhegyet étrendünkbe! A benne található antioxidánsok közé tartoznak a polifenolok közé sorolt flavonoidok, mint például az epikatekin, a katechin és a procianidinek is. 

Súlyukat alapul véve a kakaó- és csokoládétermékek, köztük a kakaóhegy rendelkezik a legmagasabb flavonoid-tartalommal. Klinikai kutatásokkal igazolt, hogy a flavonoidok rendszeres fogyasztása számos egészségügyi előnnyel járhat. Ide tartoznak például a szív- és érrendszeri, illetve egyes rákos megbetegedések, az ízületi gyulladások, a kognitív panaszok, vagy a cukorbetegség csökkent kockázata is.

Lássuk, milyen további egészségvédő hatásokkal rendelkezik a kakaóhegy!

1. A zúzott kakaóbab gyulladáscsökkentő hatása

A rövid távú gyulladás fontos része a szervezet védekező rendszerének, és segít azt megvédeni a komolyabb panaszok kialakulásától. A hosszú távon fennálló krónikus gyulladások azonban rendkívül káros lehetnek, és különféle kóros egészségügyi állapotok, például szívbetegségek és cukorbetegség kialakulásához is vezethetnek. Klinikai vizsgálatok szerint az egészségtelen táplálkozáshoz és életmódhoz is köthető szabad gyökök fokozott termelése a krónikus gyulladások kialakulásának egyik lehetséges oka. A magas antioxidáns tartalommal rendelkező ételek, például a kakaóhegy, segítenek megelőzni és leküzdeni ezt az egészségromboló hatást.

A kakaóhegy és más kakaótermékek, mint például a kakaópor és a magas kakaótartalmú, cukrozatlan étcsokoládé erős gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkeznek. Klinikai tanulmányok azt mutatják, hogy a kakaóban gazdagon megtalálható polifenolok képesek lehetnek jelentősen csökkenteni az NF-κB fehérje aktivitását, amely kulcsszerepet játszik a gyulladásos folyamatokban

Kémcsőben végzett vizsgálatok és állatkísérletek, illetve embereken végzett tanulmányok szerint ezek a polifenolok hatékonyan csökkentik a gyulladásos markerek, például a tumornekrózis faktor alfa (TNF-alfa) és az interleukin 6 (IL-6) szintjét is.

2. A kakaóhegy immunerősítő hatással is bírhat

A kakaóhegy erős gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságai pozitív hatással lehetnek az immunrendszer egészségére is. A kutatások azt mutatják, hogy a kakaóhegyben, a kakaóban, illetve a magas kakaótartalmú étcsokoládéban is gazdagon megtalálható flavonoidok segítenek megelőzni illetve mérsékelni a gyulladásokat, ami javíthatja az általános immunválaszt. A kakaó emellett jelentősen javíthatja a bélrendszerhez kapcsolódó limfoid szövet (GALT) működését is, amely az immunrendszer kiemelkedően fontos része a belekben. A GALT tartalmazza a szervezet összes immunsejtjének körülbelül 70%-át, ezért egészségének megőrzése kulcsfontosságú.

Állatkísérletek szerint a kakaó védő hatást fejthet ki egyes ételallergiák ellen, mely részben a GALT-ra gyakorolt pozitív hatásának köszönhető.

Embereken végzett vizsgálatok során a tudósok azt is felfedezték, hogy a kakaótermékekkel dúsított étrend csökkenti az orális antigénekkel, toxinokkal és allergénekkel szembeni érzékenységet azáltal, hogy fokozza a belek egy speciális rétegének működését, amely segít a szervezetet megvédeni az ételallergiák kialakulásától és megőrizni a bélrendszer egészségét. Egy másik, patkányokon végzett vizsgálat pedig kimutatta, hogy a kakaótermékek rendszeres fogyasztása úgy is erősíti az immunrendszert, hogy gátolja a gyulladásos molekulák felszabadulását, amelyek súlyos allergiás reakciókhoz, például anafilaxiához is vezethetnek.

Tehát annak ellenére, hogy további vizsgálatok szükségesek, az eddigi eredmények arra utalnak, hogy az olyan kakaótermékek rendszeres fogyasztása, mint például a kakaóhegy különösen hasznos lehet azok számára, akik ételallergiában és más kóros immunrendszeri állapotokban szenvednek. 

3. A zúzott kakaóbab védheti a szív- és érrendszer egészségét

Mára már számos klinikai tanulmány kimutatta, hogy a kakaóban található polifenolok – köztük a katechinek és az antocianinok – számos módon javíthatják a szív- és érrendszer egészségét. A kakaó rendszeres fogyasztása számos szívbetegség kockázati tényezőjét képes lehet csökkenteni, ezek közé tartozik például a magas vérnyomás és a koleszterinszint is. A flavonoidokban gazdag kakaótermékek fogyasztása a vérnyomás jelentős csökkenésével jár, illetve javítja a vérerek működését, a véráramlást és a HDL (jó) koleszterin szintjét, miközben csökkenti az LDL (rossz) koleszterin szintjét és a gyulladásokat. Ezen tényezőknek köszönhetően a kakaóhegy képes lehet hatékony védelmet nyújtani a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel szemben.

Több független tanulmány is összefüggésbe hozta a rendszeres kakaó rendszeres bevitelét a szívelégtelenség, a koszorúér-betegség és a stroke kockázatának jelentős csökkenésével.

Hogyan és milyen kakaótermékeket fogyasszunk?

Manapság szerencsére már kakaótermékek széles választéka áll rendelkezésünkre, melyek közül könnyen megtalálhatjuk az ízlésünknek és életmódunknak leginkább megfelelőt. Minden esetben válasszunk jó minőségű, magas kakaótartalmú, teljes zsírtartalmú, cukrozatlan, hozzáadott szintetikus anyagoktól mentes terméket. Számos élelmiszer- és egészségbolt polcain találkozhatunk kakaóbabbal, kakaóheggyel, prémium minőségű kakaóporral, illetve magas kakaótartalmú étcsokoládéval is. Ezeket hozzáadhatjuk kedvenc desszertjeinkhez, turmixokhoz, sőt a kakaóhegy mennyei a reggeli zabkásán néhény szelet banánnal és egy kis maca porral. A kakaót megannyi egészségvédő hatása miatt étrend-kiegészítők összetevői között is gyakran megtaláljuk. A mi kedvencünk ezek közül az Ehlers Vitalkost Kakaó Gesztenye Mandula, mely a kakaó mellett olyan jótékony összetevőket tartalmaz, mint az amaránt, a quinoa, az édes szelídgesztenye, illetve a mandula. Alkalmazása olyan esetekben ajánlott, mint például az alacsony szerotoninszint, a depresszió, a szorongás, a pánik, a kognitív funkciók csökkenése, vagy a szív- és érrendszer általános védelme.

A fenti információk tájékoztató jellegűek!

Források:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26394262/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/PMC4586582/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/PMC3690345/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25272572/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/PMC4736408/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/PMC4848681/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16794453/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26400428/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/PMC5997175/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26601599/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22895979/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/PMC5539137/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/PMC5409741/

Általános táplálkozási és egészség tanácsadó, szakértő. Az Egyesült Királyságban, egészség tanácsadóként dolgozott a Holland & Barrett-nél és a Superdrug-nál.
Jelenleg Összesen 845 cikk között kereshet.
Videók megtekintése:

Szabolcs videók youtube Szabolcs, Inda videók Szabolcs videók, Bitchute