Szívbarát ételek - Közkedvelt fűszernövények, amelyek akár életet is menthetnek

Így védjük szív- és érrendszerünk egészségét szívbarát, gyógyhatású fűszerek fogyasztásával! A magyar konyha kedvenc egészségvédő fűszernövényei közül válogattunk. 

Fokhagyma. Szívbarát ételek - Közkedvelt fűszernövények, amelyek akár életet is menthetnek

A “Szívbarát ételek” cikksorozat mai bejegyzésében kedvenc fűszernövényeink közül a három talán legnépszerűbbet vesszük szemügyre. 

1. Fokhagyma

A világszerte közkedvelt fokhagymát már hosszú idők óta használják a hagyományos népi gyógyászatban. Talán ennek is köszönhető, hogy az évek során megannyi klinikai kutatás is vizsgálta a fokhagyma és a fokhagymakivonat gyógyhatásait, melyek közül számos beszámolt annak érrendszert védő, keringést támogató, vérnyomást optimalizáló, magas koleszterinszintet csökkentő, illetve gyulladást csillapító hatásairól. A szív- és érrendszerünk egészségét védő fokhagymában megannyi gyógyhatású vegyület megtalálható. Ezek közé tartozik például a természetes antibiotikumként és antioxidánsként ható allicin, mely a fentiek mellett a szívizmok és a koszorúerek egészségét is képes védeni és fokozni, illetve megakadályozhatja a vérrögök és a stroke kialakulását is.

A magyar konyhában is közkedvelt fokhagymát frissen vagy por formájában is hozzáadhatjuk kedvenc sós ételeinkhez, illetve a fokozottabb hatás elérése érdekében fogyaszthatunk természetes fokhagymakivonatot tartalmazó étrend-kiegészítőket is. A Crystal Fokhagyma Kapszula alkalmazásával nem csak szívünk egészségének megőrzéséhez járulhatunk hozzá, hanem csillapíthatjuk a visszér okozta panaszokat, csökkenthetjük a különböző fertőzések kialakulásának kockázatát, illetve a benne található antioxidáns vegyületeknek köszönhetően sejtfiatalító és öregedéslassító hatását is megtapasztalhatjuk.


2. Petrezselyem

A petrezselyem a fokhagymához hasonlóan a magyar konyha egyik kedvence. Tápanyagdús levelei nem csak ételeink ízesítésére kiválóak, hanem szívünk védelméhez is hozzájárulhatnak. Ez, a sokunk konyhaszekrényében, vagy éppen ablakpárkányán, illetve kertjében állandó helyet élvező fűszernövény ugyanis telis tele van egészségvédő és szívbarát vitaminokkal és ásványi anyagokkal, mint például az A-vitamin, a C-vitamin, a K-vitamin, vagy a kálium! Ezek közül talán a B-vitaminok a leginkább figyelemre méltóak, azokon belül pedig a folát

Klinikai vizsgálatok szerint a szervezetünkben található folát túlságosan alacsony szintje növelheti  a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát, ám szerencsére az étrendből bevitt folát képes lehet jelentősen csökkenteni azt.

Tudományos feltételezések szerint ez részben annak köszönhető, hogy a petrezselyemben gazdagon megtalálható folát jótékonyan befolyásolja a homocisztein nevű aminosav szintjét, melynek rendellenes értékei összefüggésbe hozhatóak a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának magasabb kockázatával.

Hogy hogyan fogyasszuk a petrezselymet? Ezt a tápanyagdús fűszernövényt frissen és szárítva is hozzáadhatjuk szinte minden sós ételünkhöz, legyenek azok levesek, szószók, vagy akár szendvicsek.

3. Fekete bors

Az antioxidánsokban, illetve gyulladáscsökkentő és idegvédő vegyületekben gazdag fekete bors bizonyára mindnyájunk konyhájában megtalálható. Sokunk számára ismert e fűszer tápanyagok felszívódását elősegítő hatása - a fekete borsban található piperin jelentősen növeli a gyógyhatású vegyületek, mint például a kurkumin biológiai hasznosulását. 

Klinikai kutatások szerint a fekete bors szív- és érrendszerünk egészségére is kedvezően hathat, hiszen koleszterinszintet csökkentő mikrotápanyagokban is gazdag. A tartósan magas koleszterinszint a szívbetegségek kialakulásának fokozott kockázatával jár, amely világszerte az egyik vezető halálozási ok. 

Egészségvédő és szívbarát fűszereink remekül alkalmazhatóak az ételekhez ízfokozás céljából adott só és zsiradék mennyiségének mérséklésére is. Ezáltal tovább csökkenthetjük a túlzott sófogyasztással is összefüggésbe hozható magas vérnyomás, illetve más szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát.

A fenti információk tájékoztató jellegűek!

Források:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/PMC6271412/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20395608/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29020971/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28300080/

Általános táplálkozási és egészség tanácsadó, szakértő. Az Egyesült Királyságban, egészség tanácsadóként dolgozott a Holland & Barrett-nél és a Superdrug-nál.
Jelenleg Összesen 845 cikk között kereshet.
Videók megtekintése:

Szabolcs videók youtube Szabolcs, Inda videók Szabolcs videók, Bitchute