Miket nevezünk adaptogéneknek?
Az adaptogén kifejezés azokra az élelmiszerekben is megtalálható anyagokra utal, amelyek segítenek a stressz szervezetünkre gyakorolt negatív hatásait csökkenteni. A különböző, adaptogénként ismert gombák, gyökerek, és gyógynövények növelik a test ellenálló képességét a fizikai, kémiai és biológiai stresszel szemben, így nyújtanak védelmet a stressz okozta károsodásokkal szemben.
Az adaptogének tehát támogatják a normális szellemi és testi funkciókat stressz idején, ám potenciális pozitív hatásaik még ennél is tovább mutatnak. Kutatások szerint az adaptogének erős idegvédő, vagyis neuroprotektív hatóanyagaiknak köszönhetően csökkenthetik a fáradtságot, jótékonyan stimulálhatják a központi idegrendszert, sőt, antidepresszáns hatással is rendelkezhetnek.
Nem meglepő, hogy ezen információk hallatán sokunkban felmerül a kérdés: milyen ételeket fogyasszunk, hogy ellenállóbbak legyünk a stressz káros hatásaival szemben? Íme néhány népszerű adaptogén hatású növény!
1. Ashwagandha
Az ashwagandha (Withania somnifera) hosszú múltra tekint vissza a hagyományos ajurvédikus gyógyászatban. Fogyasztása a tesztoszteronszint növelésére, a termékenység fokozására, a gyulladások csillapítására, a vércukorszint csökkentésére, a koleszterinszint szabályozására, illetve az erőnlét és a teljesítmény fokozására is ajánlott. Az ashwagandha alkalmazásával a fentiek mellett csökkenthető a kortizol nevű stresszhormon szintje, javítható az alvás minősége, illetve csillapíthatóak a stressz, a szorongás, a pánik és a depresszió tünetei is.
2. Rózsagyökér
A rózsagyökeret (Rhodiola rosea) az európai és az ázsiai gyógyászatban hosszú idők óta használják idegvédő hatása miatt. Klinikai kutatások beszámolói szerint a növény képes növelni szervezetünk fizikai, kémiai és biológiai stresszfaktorokkal szembeni ellenállását. Rendszeres és megfelelő fogyasztásával megtapasztalhatjuk antidepresszáns és központi idegrendszert támogató hatását is. Emellett szív- és érrendszert védő, vagyis kardioprotektív tulajdonságai is figyelemreméltóak, illetve a rózsagyökér potenciális rákellenes felhasználását is vizsgálják.
3. Schisandra
A kinai kúszómagnóliának, életbogyónak és az “öt elem” növényének is nevezett Schisandra chinensis nem csak a máj egészségének megőrzésére és a vércukorszint stabilizálására ajánlott. Az adaptogénként is ható schisandra gyümölcsét már évszázadok óta használják a kínai, koreai és japán gyógyászatban és jótékony hatásait több modern klinikai kutatás is igazolja. Ezek beszámoltak a kínai kúszómagnólia központi idegrendszert stimuláló, stresszcsökkentő, szorongásoldó és lehetséges, jelenleg is kutatás alatt álló rákellenes hatásairól is.
Akik maguk is szeretnék megtapasztalni az ashwagandha, a rózsagyökér és a schisandra jótékony neuroprotektív és adaptogén hatásait, azoknak a Mannavita Ashwarax kiváló választás lehet, hiszen gondosan összeállított formulája 15 idegvédő gyógynövény és vitamin kombinációját tartalmazza. Az Ashwarax kifejezetten a stressz, a pánik, a szorongás és az álmatlanság tüneteire lett kifejlesztve és eredményességét a benne található koncentrált hatóanyagok szinergikus együttműködésének köszönheti. Az ashwagandha, a rózsagyökér és a schisandra mellett olyan összetevőket tartalmaz, mint például az astragalus, a maca, a kurkuma, illetve a B6-vitamin és a B12-vitamin.
Új étrend-kiegészítő alkalmazása előtt konzultáljunk kezelőorvosunkkal, gyógyszerészünkkel, illetve tartsuk be a felhasználási javaslatokat!
Források:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/PMC7309667/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28640972/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/PMC6240259/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/PMC3991026/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/PMC6979308/