Kollagénnel a csontok egészségéért

A kollagén nem csak bőrünk, hajunk és körmeink, hanem csontjaink egészségének megőrzéséhez is nélkülözhetetlen! Lássuk, miért olyan fontos a kollagén!

Jengazó idős nő. Kollagénnel a csontok egészségéért

Mi az a kollagén?

A kollagén a legnagyobb mennyiségben előforduló fehérje a szervezetben. A kötőszövetek fő összetevőjeként az inakban, az ínszalagokban, a bőrben, és a csontokban is megtalálható, és feladatai közé tartozik például a bőr rugalmasságának megőrzése, valamint a csontszövetek felépítése és a csontok erősségének fenntartása.


A kollagén szerepe a csontok egészségének megőrzésében

Természetes, hogy az életkor előrehaladtával csökken a kollagén mennyisége a szervezetben, ez pedig negatív hatást gyakorol a csonttömegre és a csontsűrűségre is. Tanulmányokkal igazolták, hogy a kollagénveszteség többek között olyan állapotok kialakulásához vezethet, mint például a csontritkulás előfutárának tartott oszteopénia, más néven csontsűrűség-csökkenés, vagy súlyosabb esetekben az oszteoporózis, vagy közismertebb néven csontritkulás. Az alacsony csontsűrűség következtében sajnos a csonttörések kockázata is megnövekszik.

A kollagén étrenden keresztüli pótlásával, legyen szó kollagénben gazdag ételekről, vagy kollagént tartalmazó étrend-kiegészítőkről, a csontok ritkulása és bomlása szerencsére lassítható, és ezáltal csökkenthető a csontritkulás és más, a csontokat érintő betegségek kockázata is. 

Vizsgálatok szerint azoknál, akik csonterősítő vitaminok és ásványi anyagok, mint például a D-vitamin és a kalcium mellett rendszeresen fogyasztanak kollagént, számottevően alacsonyabb a csontlebontást elősegítő fehérjék szintje, mint azoknál, akik nem pótolják a kollagént. A kollagén rendszeres, megfelelő mennyiségű pótlásának köszönhetően lassítható a csontsűrűség csökkenése, sőt egyes esetekben a csontsűrűség akár növelhető is.

Hogyan lassíthatjuk le a kollagénvesztést, és fokozhatjuk a kollagén szintjét természetesen és hatékonyan?

A kollagénszint csökkenése egy természetes folyamat, melyet nem lehet elkerülni. Azonban fontos szem előtt tartanunk, hogy bizonyos tényezők felgyorsíthatják, vagy akár le is lassíthatják azt.

Kimutatták, hogy mind az étrend, mind egyes életmódbeli tényezők hatással vannak a szervezet kollagéntermelésére. Az egészségtelen táplálkozás, a dohányzás, valamint a túlzott alkoholfogyasztás gátolhatja azt, míg a tápanyagokban gazdag táplálkozás segíthet szervezetünknek a kollagén előállításában. Az étrendből bevitt kollagén szintén képes beépülni szervezetünkbe, így a kollagénben gazdag ételek rendszeres fogyasztását is érdemes megfontolnunk.

Hogy mit érdemes étrendünkbe iktatni a kollagénszint fokozásának érdekében, és ezáltal a csontok egészségének hosszú távú megőrzéséhez? 

A C-vitamin kulcsfontosságú a kollagén előállításához, ezért az azt tartalmazó zöldségek és gyümölcsök mindennapos fogyasztása alapvető. 

A kollagén természetesen megtalálható az állati kötőszövetekben, például a halakban, a húsokban, valamint a porcokban és a bőrben. A zselatint tartalmazó élelmiszerek, mint például a csontleves vagy a kocsonya remek természetes forrásai a kollagénnek.

A fokozottabb hatás elérése érdekében komplex étrend-kiegészítőket is fogyaszthatunk, mint például a Mannavita Multi Kollagén Italpor, mely a kollagén 5 típusát is tartalmazza, így átfogóbb és erőteljesebb hatást biztosít csontjaink egészségének megőrzéséhez.

Ha többet szeretnénk megtudni a kollagén szintjének fokozásáról, az alábbi bejegyzés hasznunkra válhat:

12 étel a kollagéntermelés és a kollagénszint fokozására

A fenti információk tájékoztató jellegűek! Hosszú ideig fennálló, nehezen szűnő, gyakran visszatérő, vagy súlyosbodó panaszok esetén forduljunk orvoshoz!

Források:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25894071/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/PMC7415937/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK507709/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK542226/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25314004/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/PMC5793325/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/PMC8441532/

https://ods.od.nih.gov/VitaminC

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25884286/

Fotó: Antoni Shkraba Production

 

Általános táplálkozási és egészség tanácsadó, szakértő. Az Egyesült Királyságban, egészség tanácsadóként dolgozott a Holland & Barrett-nél és a Superdrug-nál.
Jelenleg Összesen 845 cikk között kereshet.
Videók megtekintése:

Szabolcs videók youtube Szabolcs, Inda videók Szabolcs videók, Bitchute