Az omega-3 zsírsavak legjobb vegán forrásai

Hogyan fokozzuk omega-3 bevitelünket vegán vagy főként növényi alapú étrendet követve? Íme 5 elérhető étel, mely rendkívül gazdag ezekben a létfontosságú zsírsavakban. 

Egy maréknyi mag. Az omega-3 zsírsavak legjobb vegán forrásai

Az omega-3 zsírsavak kiemelkedő egészségvédő hatásai

Az mára már klinikai vizsgálatokkal is igazolt, hogy az omega-3 esszenciális zsírsavak csillapíthatják a gyulladásokat, támogathatják ízületeinket és a szívünket, sőt, még a demencia kockázatát is csökkenthetik. Az omega-3 három fő típusa a dokozahexaénsav (DHA), az eikozapentaénsav (EPA), illetve az alfa-linolénsav (ALA). Ezek közül a növényi élelmiszerek kevés kivétellel csak alfa-linolénsavat (ALA) tartalmaznak. 


Az ALA felszívódása

Az omega-3 zsírsavak két másik formájávával ellentétben a növényekből származó ALA nem “aktív”, így szervezetünknek fogyasztást követően előbb át kell azt alakítania EPA, illetve DHA aktív formává, hogy ugyanazokat az egészségügyi előnyöket biztosítsa, mint az állati eredetű ételekből származó aktív zsírsavak. Tanulmányok szerint azonban az ALA átalakulási aránya EPA-vá és DHA-vá mindössze körülbelül 5-8 százalék közé tehető, így rendszeres, megfelelő mennyiségű bevitele kulcsfontosságú. Lássuk, melyek az omega-3 legjobb vegán forrásai!

Az omega-3 zsírsavak legjobb növényi forrásai

1. Chia mag

Tanulmányok szerint a benne lévő omega-3-nak, rostnak és fehérjének köszönhetően a chia mag csökkentheti a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát az egészséges, változatos növényi alapú (és vegyes) étrend részeként fogyasztva. Az National Institutes of Health (Nemzeti Egészségügyi Intézetek, USA) szerint az ALA jelenlegi ajánlott napi bevitele felnőtt nők számára 1100 mg, férfiak számára pedig 1600 mg. Mindössze egy adag (kb. 28 gramm) chia mag képes messze meghaladni a napi ajánlott omega-3 bevitelét, hiszen több, mint 5000 mg található meg benne ebből a fontos zsírsavból. Ez az érték még az alacsonyabb felszívódás mellett is figyelemre méltó.

2. Algaolaj

A tengeri algákból származó algaolaj az EPA és DHA kevés növényi forrásainak egyike. Egyes tanulmányok szerint az algaolajban található EPA és DHA felszívódása rendkívül hasonló a tenger gyümölcseiben és a halakban található omega-3 felszívódásához, sőt, azt is kimutatták, hogy az algaolajban és a főtt lazacban található zsírsavak felszívódása a gyakorlatban egyenértékű.

3. Kendermag

A cink, a fehérje, a magnézium és a vas mellett a kendermag körülbelül 30%-ban olajból áll, és szerencsére ez kiemelkedő mennyiségű omega-3 zsírsavat biztosít. Három evőkanál (30 gramm) kendermag körülbelül 2600 mg ALA-t tartalmaz, ami a napi ajánlott bevitel csaknem kétszerese. A hántolt kendermagot, illetve a kendermagolajat a nap folyamán hozzáadhatjuk zabkásához, szendvicskrémekhez, humuszhoz, salátákhoz, illetve ízlés szerint más köretekhez is.

4. Lenmag

A lenmag nem csak rostokat, fehérjét, magnéziumot és mangánt biztosít, hanem kiváló omega-3 forrás is. Egy evőkanál (10 gramm) lenmag körülbelül 2350 mg ALA omega-3 zsírsavat tartalmaz. Mind a lenmag, mind pedig az abból sajtolt olaj védi szívünket, csökkenti a magas koleszterinszintet és a vérnyomást, ráadásul könnyen az étrendünkbe illeszthetőek. Főételekhez, joghurthoz és süteményekhez adhatunk darált lenmagot, vagy csorgathatunk lenmagolajat a salátákra és köretekre. A hidegen sajtolt Mannavita Lenmagolaj kiváló választás lehet az omega-3 zsírsavak rendszeres, növényi alapú bevitelére.

5. Dió

A dió rendkívül gazdag ALA omega-3 zsírsavakban. Embereken és állatokon végzett vizsgálatokkal is kimutatták, hogy a rendszeres dió- és dióolaj-fogyasztás a kognitív teljesítmény és a memória javulásával is jár. Csupán egyetlen adag (28-30 gramm) dió körülbelül 2570 mg omega-3 zsírsavat biztosít, ami a napi zsírsavszükségletünk közel duplája.

A fenti információk tájékoztató jellegűek! Tartsuk szem előtt, hogy a növényi omega-3 források felszívódása alacsonyabb, mint az állati eredetű zsírsavaké, így törekedjünk a rendszeres és megfelelő mennyiségű bevitelre! 

Források:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16828546/

https://europepmc.org/article/pmc/pmc6835948

https://ods.od.nih.gov/factsheets/Omega3

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/PMC3736422/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18589030/

https://link.springer.com/article/10.1007/s

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22305169/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24126178/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14664531/



Általános táplálkozási és egészség tanácsadó, szakértő. Az Egyesült Királyságban, egészség tanácsadóként dolgozott a Holland & Barrett-nél és a Superdrug-nál.
Jelenleg Összesen 844 cikk között kereshet.
Videók megtekintése:

Szabolcs videók youtube Szabolcs, Inda videók Szabolcs videók, Bitchute