Ma már nem titok, hogy a bélflóra egyensúlya szoros összefüggésben van az immunrendszerrel. Ha ugyanis a bélflóra egyensúlya felborul, akkor sokkal könnyebben kapunk el olyan téli betegségeket, mint a nátha vagy az influenza.
Mi boríthatja fel a bélflóra egyensúlyát?
Ha a bélflóra egyensúlya felborul, akkor a szervezet számára hasznos baktériumok háttérbe szorulnak, míg a káros baktériumok elszaporodnak. A kiváltó okok között általában nem tudunk egyetlen dolgot megnevezni, sokkal valószínűbb, hogy több tényező együttes jelenléte vezet az egyensúly felborulásához. Ezek lehetnek:
- stresszes életmód
- egészségtelen, egyoldalú, vitaminhiányos táplálkozás
- mozgáshiány
- egyes gyógyszerek szedése (pl. antibiotikum, gyulladáscsökkentő szerek)
A bélflóra egyensúlyának felbomlását többféle tünet is jelezheti:
- gyomorfájdalom
- fokozott gázképződés
- hasmenés
- székrekedés
- gyomorégés
- bármilyen kellemetlen érzés a gyomorban
A bélflóra egyensúlyának felbomlása hatással lehet az immunrendszer állapotára is, hiszen ebben az esetben a vitaminok és ásványi anyagok nem tudnak megfelelően felszívódni. Fogékonyabbak lehetünk a betegségekre, nehezebben épülünk fel egy egyszerű megfázásból is, valamint sokszor érezhetjük magunkat fáradtnak, levertnek.
Hogyan állíthatjuk vissza a bélflóra egyensúlyát?
Az alábbiakban olyan javaslatokat gyűjtöttem össze, amelyek segítségével megőrizhető, illetve visszaállítható az egészséges bélflóra.
Zöldségek és gyümölcsök fogyasztása
A zöldségek és a gyümölcsök fogyasztása rengeteg jótékony hatással jár, többek között nélkülözhetetlenek az egészséges bélflóra fenntartásához is. Sok rostot tartalmaznak, amelyeket a szervezet ugyan nem tud megemészteni, azonban bizonyos bélbaktériumok a bélben megemészthetik ezt a rostot, ami pedig serkenti növekedésüket. A bélbaktériumok számára hasznos rostokat tartalmaz például a málna, az articsóka, a zöldborsó, a brokkoli, a csicseriborsó, a lencse, a bab, a teljes kiőrlésű gabonák, a banán és az alma.
Erjesztett ételek fogyasztása
Az erjesztett élelmiszerek javíthatják a bélflóra állapotát, csökkentve a betegségeket okozó baktériumok számát a belekben. A legjobb erjesztett étel a joghurt, azonban érdemes odafigyelni, hogy ne az előre ízesített változatot vásároljuk meg, mert azok általában sok cukrot és adalékanyagot tartalmaznak. Fogyasszunk helyette natúr joghurtot, amit mi magunk ízesítsünk gyümölccsel, ha szeretnénk.
A joghurt mellett választhatunk még más fajta erjesztett ételek közül is, mint például a kefir, a kimcsi, a savanyúkáposzta és a kombucha.
Prebiotikus ételek fogyasztása
A prebiotikumok elősegítik a hasznos baktériumok, köztük a bifidobaktériumok növekedését a belekben. Egyes tanulmányok azt sugallják, hogy a prebiotikumok az inzulin, a trigliceridek és a koleszterin szintjének csökkentésével bizonyos egészségügyi állapotok kockázati tényezőit is csökkenthetik. A prebiotikumok kiváló forrásai a gyümölcsök, a zöldségek és a teljes kiőrlésű gabonák.
Növényi étrend követése
Ma már számos kutatás foglalkozik azzal, hogy az állati eredetű élelmiszereket tartalmazó étrend helyett érdemes előnybe részesíteni a növényi étrendet, ugyanis ez utóbbi, a magas rosttartalmának köszönhetően, előnyösebb a bél mikrobiómájának szempontjából. Ezt támasztja alá egy 2013-as vizsgálat is, amelynek során megfigyelték, hogy a vegetáriánus étrend csökkentette a betegségeket okozó baktériumok szintjét az elhízott emberekben, valamint csökkentette a testsúlyt, a gyulladást és a koleszterinszintet. Egy 2019-es vizsgálat pedig azt állapított meg, hogy a növényi élelmiszerek specifikus tápanyagokban gazdagok, amelyek növelhetik a hasznos baktériumok szintjét, és csökkenthetik a káros baktériumtörzsek számát a bél egészségének támogatása érdekében.
Polifenolokban gazdag étrend követése
A polifenolok olyan növényi vegyületek, amelyek számos egészségügyi előnnyel járnak, beleértve a vérnyomás-, a gyulladások-, a koleszterinszint- és az oxidatív stressz csökkentését. Az emberi sejtek nem mindig tudják megemészteni a polifenolokat, és mivel nem szívódnak fel hatékonyan, ezért a legtöbb polifenol a vastagbélbe jut, ahol a bélbaktériumok emésztik fel őket.
Polifenolokban gazdag élelmiszerek közé tartozik a kakaó, az étcsokoládé, a vörösbor, a szőlőhéj, a zöld tea, a mandula, a hagyma, az áfonya és a brokkoli.
Probiotikum fogyasztása
A probiotikumok élő mikroorganizmusok, általában baktériumok, amelyek fogyasztása egészségügyi előnyökkel járhat. Többféle kutatást végeztek azzal kapcsolatban, hogy milyen szerepük van a bélflóra egyensúlyát tekintve. Megállapították, hogy a probiotikumoknak elsősorban akkor van jelentős szerepük, amikor a bélflóra egyensúlya a cikk elején felsorolt okok miatt felborul, és visszaállításra szorul. Vagyis abban az esetben, ha már megjelentek a kellemetlen tünetek, érdemes nagyobb figyelmet fordítani a probiotikumokban gazdag élelmiszerek, mint például a savanyú káposzta fogyasztására.
Ha nem szeretjük az ilyen típusú ételeket, vagy nem tudunk ilyet vásárolni, akkor érdemes megfontolni valamilyen probiotikumos étrend-kiegészítő használatát. A Bioglan Biotic Balance probiotikum kapszula kényelmes és biztonságos választás. 4 fajta baktériumtörzset és 20 milliárd hasznos baktériumot tartalmaz, kúraszerű fogyasztásával visszanyerhetjük a bélflóra egyensúlyát. A Bioglan Biotic Balance probiotikum kapszula előnyei:
- 4 szabadalmaztatott baktériumtörzs található benne
- annyi jótékony baktériumot tartalmaz 1 kapszula, mint 4 hagyományos joghurt,
- a jótékony baktériumok mindegyike garantált, hogy élve jut az emésztőrendszerbe,
- a kapszulákat bárhová magunkkal vihetjük, így azonnali segítséget is jelenthetnek.
Ajánlott fogyasztási mennyiség felnőtteknek napi 1 kapszula, hideg vízzel lenyelve.