A mangán fontos szerepet tölt be a mikrotápanyagok felszívódásában, valamint a csontok, az idegek, az ízületek és a porcok egészségének megőrzésében. Bár a hiányállapot nem gyakori jelenség, mégis kialakulhat bizonyos felszívódási zavarok esetén, illetve akkor, ha valaki egyoldalúan táplálkozik.
Nézzük, hogy milyen előnnyel jár, ha megfelelő mennyiségű és minőségű mangánt fogyasztunk!
Támogatja a csontok egészségét
A mangán elengedhetetlen a csontok egészséges fejlődéséhez. Kalciummal, cinkkel és rézzel együtt erősíti a csontokat, növeli a csontsűrűséget, amely kifejezetten fontos az idősebb korosztály, valamint a menopauzán átesett nők számára.
Védi a szervezetet
A mangán erős antioxidáns, így védi a szervezetünket a különböző betegségek kialakulásával szemben. Ugyancsak védelmet nyújt a szabadgyökök ellen. A szabadgyökök olyan sejtkárosító molekulák, melyekkel nap mint nap találkozunk életünk során. Egy erős immunrendszer könnyedén legyőzi őket, azonban, ha meggyengül a védelem, akkor elkezdik sejtkárosító tevékenységüket. Kutatások szerint az antioxidánsok felveszik a harcot ezekkel a káros molekulákkal, és szerepet játszhatnak bizonyos betegségek, mint például a szívbetegségek, a rák és a cukorbetegség kockázatának csökkentésében.
Segíti csökkenteni a gyulladásokat
Mivel a mangánnak fontos szerepe van a csontok egészségének megőrzésében, ezért számos vizsgálat készült azzal kapcsolatban, hogy milyen hatással van a csontritkulásban szenvedők állapotára. Megállapították, hogy glükozaminnal és kondroitinnal együtt alkalmazva csökkentheti a gyulladást és a fájdalmat.
Szerepet játszik a vércukorszint szabályozásában
Bár egyelőre még csupán állatkísérletek állnak rendelkezésre, a szakemberek felfigyeltek arra, hogy a mangánhiány glükóz intoleranciához vezethet. Ugyanakkor megfigyelték azt is, hogy számos cukorbeteg szervezetében alacsony volt a mangán szintje, ezért további vizsgálatokat tartanak szükségessé ahhoz, hogy a szervezet mangánszintjének változtatása milyen hatással lehet a cukorbetegség alakulására.
Szerepet játszik a tápanyagok anyagcseréjében
A mangán segíti a szervezetet számos vitamin, például kolin, tiamin, valamint C- és E-vitamin hasznosításában, és biztosítja a megfelelő májműködést.
Csökkentheti a premenstruációs szindróma (PMS) tüneteit
A nők körében nem ritka, hogy a menstruációt megelőző napokban görcstől, fájdalomtól, illetve hangulatváltozásoktól szenved. Kutatásokkal igazolták, hogy a mangán kalciummal kiegészítve segíthet ezeknek a tüneteknek az enyhítésében. Egy 10 fő részvételével végzett vizsgálat során megfigyelték, hogy azok a nők, akiknek vérében alacsony volt a mangán szintje erősebb fájdalmat és nagyobb hangulatingadozást éltek át, mint azok, akiknél normális szintet mértek.
Támogatja a pajzsmirigy egészségét
A mangánnak fontos szerepe van a tiroxin hormon termelésében. A tiroxin a pajzsmirigy megfelelő működéséhez szükséges, valamint hatékonyan támogatja az anyagcserét. Alacsony szintjének következménye akár pajzsmirigy alulműködés is lehet.
Segíti a sebgyógyulást
Az olyan nyomelemek, mint például a mangán rendkívül fontosak a sebek megfelelő gyógyulásához.
Milyen ételek tartalmaznak mangánt?
A diófélék kiváló mangánforrást jelentenek, legnagyobb mangántartalma a mogyorónak van, de a fenyőmag és a pekándió is igazán gazdag ebben az értékes nyomelemben. A hüvelyesek közül kiemelkedik a limabab, csicseriborsó és a lencse.
Az olajosmagvak kedvelőinek jó hír, hogy a tökmag, a szezámmag és a napraforgómag szintén kiváló mangánforrás, gyümölcsök közül pedig az ananászt, és a bogyós gyümölcsöket érdemes választani.
Ha úgy érezzük, hogy a mindennapi táplálkozásunk során nem tudunk megfelelő mennyiségű mangánt bevinni, esetleg más vitaminból és nyomelemből is hiányt szenvedünk, akkor az ELEKTRONYK+ Elektrolit italpor komplex megoldást nyújthat a számunkra. Könnyedén és kényelmesen elkészíthető, csupán 2-3 dl vízre van szükség és már fogyasztható is.