1. A fekete szeder egy kiváló rostforrás
Sajnos a legtöbben nem visznek be elegendő rostot az étkezések során, melynek súlyos egészségügyi következményei lehetnek. A rostban szegény étrend például olyan emésztési problémákkal is kapcsolatba hozható, mint a puffadás, a székrekedés, vagy a gyomorfájdalom. Emellett tanulmányok szerint az elégtelen rostbevitel a szívbetegségek kockázatát is jelentősen fokozhatja. Hogy miért ajánlott a fekete szedret és más rostokat az étrendünkbe iktatnunk, és mit tehetnek egészségünkért?
- védik a bélflóra teljes egészségét
- tápanyagként szolgálnak a bélflórában található jótékony baktériumok számára
- elősegítik a rendszeres bélmozgást
- hosszabb ideig biztosítanak telítettség érzést étkezések után
- csökkentik a túlevés kockázatát
- csökkentik az aranyér kockázatát
- csökkentik a cukorbetegség kockázatát
- csökkentik a koleszterinszintet
- a cukor felszívódásának lassításával szabályozzák a vércukorszintet
2. A fekete szeder gazdag C-vitaminban
Fél maréknyi fekete szeder képes biztosítani a napi ajánlott C-vitaminbevitel csaknem felét. Ez az antioxidáns hatású, immunerősítő vitamin nem csak a csontokban, a kötőszövetekben és az erekben történő kollagénképződéshez nélkülözhetetlen. A C-vitaminban gazdag ételek, így a fekete szeder fogyasztása szintén segíthet a:
- a sebgyógyulásban
- a bőr regenerálásában
- a szabad gyökök elleni küzdelemben
- a vas felszívódásának fokozásában
- a skorbut megelőzésében
- a megfázásból való felépülés felgyorsításában
- a sejtek fiatalságának megőrzésében
3. A fekete szeder a K-vitamin egyik legjobb természetes forrása
A K-vitamin napi ajánlott mennyisége könnyedén biztosítható néhány maréknyi friss fekete szederrel. A K-vitamin szerepe kulcsfontosságú egészségünk megőrzésében, hiszen segít a véralvadásban és a csontanyagcserében is szerepet játszik. Így nem meglepő, hogy a K-vitamin hiánya csontritkuláshoz, csonttörésekhez, rendellenesen erős menstruációs vérzéshez és más súlyos panaszokhoz vezethet. Fontos megjegyezni, hogy ha vérhígítókat szedünk, a fekete szedret fokozott óvatossággal szabad fogyasztanunk, és érdemes kikérnünk orvosunk véleményét.
4. A fekete szeder segíthet fokozni a mangánszintet
A K-vitamin mellett a mangán is nélkülözhetetlen a csontok egészségének megőrzésében, ám szerencsére a fekete szeder mindkettőt bőségesen biztosítja. A mangán emellett segít a szervezetnek a szénhidrátok, aminosavak és koleszterin feldolgozásában is, illetve a C-vitaminhoz hasonlóan kulcsszerepet játszik a kollagén képződésében és a sebgyógyulás elősegítésében. A mangánban gazdag fekete szeder fogyasztása segíthet a csontritkulás megelőzésében, a vércukorszint optimalizálásában és az epilepsziás rohamok előfordulásának csökkentésében is. Napi ajánlott mangánbevitelünket könnyedén biztosíthatjuk néhány csésze fekete szederrel. A mangán túlzott mennyiségben mérgező lehet, ám ennek a valószínűsége csekély. Ha azonban olyan állapottól szenvedünk, amely megakadályozza szervezetünket a felesleges mangán eltávolításában, mint például a krónikus májbetegség vagy a vérszegénység, járjunk el fokozott odafigyeléssel!
Hogyan fogyasszuk a fekete szedret?
A közelgő nyári hónapokban könnyebben juthatunk friss fekete szederhez, mint az év többi szakában, ezért ezt a lehetőséget ajánlott kihasználni, és frissen fogyasztani ezt a szuperételként is ismert bogyós gyümölcsöt. Természetesen a fekete szedret fagyasztva is bármikor beszerezhetjük, illetve rendelkezésünkre állnak fekete szedret tartalmazó gyümölcskoncentrátumok, melyekkel egyszerűen gondoskodhatunk az értékes gyümölcsben található tápanyagok beviteléről. A Mannavita ZeoFlavin-C, illetve a Mannavita Gyerekerő is tartalmaz fekete szedret, melynek jótékony hatásait további bogyós gyümölcsök és egészségvédő hatóanyagok fokozzák.
Források:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22082199/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30100480/
https://www.bmj.com/content/347/bmj.f6879
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19335713/