TÉMÁK, Kategóriák

Tudja meg, miről árulkodik a pulzus és a nyelv az ősi keleti orvoslás szerint?

674
HOZZÁSZÓLÁS:

Az európai orvosokhoz hasonlóan a tradicionális keleti gyógyítók is mindig azzal kezdik a vizsgálatot, hogy megpróbálják felismerni a betegséget. Mivel azonban az egészséges testről és a betegségekről egészen más az elképzelésük, mint az európai orvoslás hagyományain nevelkedett kollégáiknak, egészen más módszereket alkalmaznak a diagnózis felállításához is.nyelv-lepedek

A legtöbb keleti technika a tradicionális kínai gyógyászaton alapul. Ez a jó egészségi állapotot úgy tekinti, mint harmóniát a jin és a jang erő, valamint a test egyensúlyát fenntartó energia, a csi között.

A csíről azt tartják, hogy egy láthatatlan hálózaton, a meridiánokon keresztül áramlik, s a test minden szervére és szervrendszerére kiterjed. A hálózat bármiféle elzáródása vagy egyensúlyzavara testi vagy lelki betegséget okoz.

A keleti terápiákban, így az akupunktúrában, az akupresszúrábn a diagnózis célja földeríteni a meridiánok hibás vagy elzáródott pontjait.

A diagnózis felállításához különféle kifinomult módszereket használnak. Sokuk évezredes múltra tekint vissza. A terapeuta nemcsak a beteg tüneteiről, kórtörténetéről, szokásairól, életmódjáról érdeklődik, hanem részletes följegyzéseket készít hangjának színéről és zengéséről, bőrének tapintásáról és színéről, légzésének módjáról, testtartásáról, sőt a szagáról is.

Mindezt egybevetve részletes képet kap a páciens egészségi állapotáról. A legnagyobb súlyt azonban a pulzus-és a nyelvvizsgálatra helyezi.

Pulzusdiagnosztika

A kínai gyógyászatban a test szerveinek és szervrendszereinek megfelelően legalább 12 különféle pulzust mérnek.

A terapeuta úgy találja meg ezeket a pulzusokat, hogy három ujjal (mindegyik más-más pulzust tapint) finoman megnyomja a csukló belső oldalán levő artériát. A következő három pulzust úgy méri, hogy mélyebbre nyom, majd mindezt megismétli a másik csuklón, így összesen 12 pulzust kap. Egyesek közepes nyomással hat további pulzust is mérnek, melyből a vér energiaszintjére következtetnek.

Minden pulzushoz 28 különféle minőség vagy leírás tartozhat (pl. gyors, csúszós, szaggatott, telt, szétszórt és üres). E minőségek és az egyes pulzusok erős vagy gyenge volta alapján a gyógyító meghatározza, hol szenvedett zavart az energiaáramlás, és azt hogyan lehet kiküszöbölni. A tünetek és jelek megfigyelése alapján egy képzett terapeuta állítólag a már lezajlott és a jövőben várható betegségekre is következtetni tud.

A pulzusra a keleti diagnoszták szerint nemcsak a betegségek, hanem más tényezők is hatnak, köztük a napszak, az évszak, az esetleges idegesség vagy testi erőkifejtés. A tapasztalt gyógyító ezeket a hatásokat is figyelembe veszi, amikor felméri a beteg egészségi állapotát.

Nyelvdiagnózis

A gyógyító megfigyeli a nyelv színét, formáját és felszínét, valamint azt, hogy nedves-e vagy száraz, vannak-e a felületén „törések” vagy „szálkák”, és van-e rajta valamiféle sebhely vagy fekély.

Megvizsgálja a nyelv különböző részeit, és a látottakból a különböző szervek állapotára következtet. A kékeslila nyelvhegy például a szív egy bizonyos energiaállapotát jelzi, a nyelv széle mentén látható fogazott jegyek pedig emésztési zavarokra utalnak.

A nyelven levő világos, fehéres bevonat normálisnak tekinthető, de a vastagabb szürke, sárga vagy fehér lepedék valamiféle zavart jelez. Az egészséges nyelvnek kissé nedvesnek kell lennie – ez a testnedvek szabad áramlását mutatja.

A túl száraz vagy túl nedves nyelv egyensúlyzavart jelez. Az egyensúlyzavar típusát más tünetekből (pl. töredezett, duzzadt, kemény vagy remegő nyelv) és a betegtől kapott egyéb információkból állapítják meg.

674
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

TÉMÁK, Kategóriák

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]