TÉMÁK, Kategóriák

Mit kell tenni mérgezések esetén?

634
HOZZÁSZÓLÁS:

Bármilyen mérgezés gyanúja esetén azonnal mentőt kell hívni. Az orvos megérkezéséig a beteget, ha eszméleténél van és nem görcsöl, hánytatni lehet, sós víz itatásával vagy garatingerléssel. Amikor a beteg eszméletlen, tilos etetni, itatni, hánytatni és mellette kell maradni a mentő megérkezéséig.

A kórházba kerülve a betegnél gyomormosást végeznek, egyes esetekben aktív szén etetésével elérhető a mérgező anyag lekötése.

Gyógyszermérgezés

Gyógyszerekkel történt mérgezés, túladagolás esetén is az egyéb mérgezésekhez hasonló panaszok jelentkeznek. Előfordulnak tehát szívritmuszavarok, hányinger, hányás, nyálfolyás, tág vagy szűk pupillák, hólyagok a bőrön.

Leggyakrabban azonban eszméletvesztés és görcsök jelentkeznek, amit többnyire zavartság és nyugtalanság előz meg. A beteg lehelete is támpontot adhat: alkoholszagú lehelet alkoholmérgezésben, keserűmandula szagú lehelet ciánmérgezésben, fokhagymaszagú lehelet foszfor-, arzénmérgezésben fordulhat elő.

Gázmérgezés

Gázmérgezések esetén első a beteg kimentése, ezt csak úgy végezzük el, ha a magunk károsodása kivédhető, ellenkező esetben várjuk be a mentőket. A gázzal telt helyiségbe szellőztetés után lépjünk, a belépés előtt szívjuk tele tüdőnket levegővel és újra csak a szabadba kerüléskor vegyünk levegőt.

Mit tegyünk mérgezés esetén?

Mérgezés esetén, ha a beteg magánál van, rá kell kérdezni az elfogyasztott gyógyszer, méreg fajtájára. Őrizzük meg az orvosi ellátás számára a bevett gyógyszerek dobozát vagy maradékát, továbbá azokat, melyeket a beteg kihányt. Ugyanis a megfelelő ellenméreg megtalálása miatt igen fontos a bevett gyógyszerek meghatározása.

Soha ne hagyjuk a beteget magára, kérjünk meg valakit, hogy riassza a mentőket. Eszméleténél lévő és nem görcsölő beteget sós víz itatásával vagy a garat ingerlésével hánytassuk.

Az eszméletlen beteget a fulladás és a hányadék félrenyelésének megelőzése érdekében oldalfekvő helyzetbe fordítjuk.

Légzés és keringésleállás esetén újjáélesztést kell alkalmazni. Ne vesztegessük az időt, minden perc drága, mert további gyógyszerfelszívódást, az oxigénhiány pedig agykárosodást okoz.

Maró anyagokkal történt mérgezés esetén a beteg ajkai és szája felmaródásokkal borított, ilyenkor tilos a beteget hánytatni, mert a maró anyag a nyelőcső ismételt károsodását idézi elő. Hasznos viszont ha tejet vagy vizet itatunk a beteggel. A beteget mosószerek, szappanok és szerves oldószerek okozta mérgezések esetén is tilos hánytatni.

634
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

TÉMÁK, Kategóriák

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]