Biogyógyulás

 
 
Itt tartózkodik: Reuma
 
 
Csontok, Izmok, Izületek
E-mail Nyomtatás PDF

Reuma

Reuma természetes gyógymódok Aki reumában szenved, valójában más egyéb betegségektől szenved, mely lehet a reumás ízületi gyulladástól, a fibromyalgián át, egészen a lumbágóig bármi. A reuma legfőbb tünetei, az ízületi, ín-, izom- és kötőszöveti gyulladások következtében jelentkező fájdalom. Az emberek úgy gondolják, hogy a nyilallás a derékban vagy a vállban, azonnal reumát jelent, miközben a jelenség a legtöbb esetben, csak az ízületek és izmok, nem gyulladásos okok miatti fájdalma, tudományos nevén a fibromyalgia.
A reumáról viszonylag keveset tudunk, annak ellenére, hogy igen gyakori. Legtöbbször hideg, nyirkos, hideg időben, deréktájon, vállaknál és a nyakon jelentkezik.


Kutatások megállapították, hogy a szelén, az A-, C- és E-vitamin fokozott hiánya, okozhatja a reumát, ezért táplálkozásunkba, iktassunk be sok gyümölcsöt, zöldséget. Az avokádó és az olívaolaj sok E-vitamint, a teljes kiőrlésű gabonafélék, a halolajok és a sörélesztő pedig szelént tartalmaz.
Több kísérlet bizonyította, a halolaj és a ligetszépe magjából sajtolt olaj, reumatikus fájdalmakkal szembeni csillapító hatásait.

Aranyvessző, aranyos ruta

Aranyvessző, aranyos ruta

Az aranyvessző erdők szélén, erdei tisztásokon, fasorok mentén, folyók és patakok partján, élő aranyvessző, másik nevén aranyos ruta, megszárított virágos-leveles felső negyedéből főzhetünk teát reumára. 5-6 csipetnyit 1 liter vízben felfőzünk és naponta 3-4 alkalommal igyunk belőle egy teásbögrényivel. Az aranyvessző teája a reumára, az izületekre, a magas vérnyomásra, máj-, epe-, hólyag- és vesebántalmakra is gyógyító hatással van. A gyógynövény hatóanyagai: szaponin, cseranyag, rutin, keserűanyag, nikotinsav és illóolaj.

Csalán, csilán, csonár, csinár

Csalán, csilán, csonár, csinár

Reumára, ízületi betegségekre a gyógynövények között a csalán a leghatásosabb. Főleg a levelének a teáját igyuk. A csalán megszárított leveleiből 5-6 csipetnyit 1 liter vízben felfőzünk és napi 3-4 alkalommal iszunk belőle 2 dl-t alkalmanként. A csalán teája, gyógyítja a cukorbajt, a vizeletkiválasztó és emésztőszervek rendellenességeit is. A csalán hatóanyagai: hisztamin, glükokinin, B-és C-vitamin, glikozidok, hangya- és ecetsav, viasz, klorofill és szerves savak.

Erdei pajzsika

Erdei pajzsika

Árnyékos, nyirkos erdőkben élő páfrányfajta, melynek gyöktörzséből igen hatásos fürdővizet készíthetünk reuma ellen, de visszérgyulladásra is bevethető. A megszárított, összeaprózott gyöktörzsből 15-20 csipetet 5 liter vízben felfőzünk, és belevegyítjük a fürdővízbe. Heti 2-3 alkalommal megismételjük a folyamatot. Az erdei pajzsika hatóanyagai: floroglucin-származékok, illóolaj, zsírolaj, cseranyag és keserűanyag.

Fűzfa, ficfa

Fűzfa, ficfa

A fűzfa levelét illetve kérgét, reuma- és ízületi betegségek gyógyítására is használhatjuk. Együtt a megszárított levelekből 3-4 csipetnyit, a kéregből 2-3-at főzünk fel 1 liter vízben és napi 3-4 alkalommal igyunk 1,5 dl-t a főzetből. Jó hatással van az emésztőszervi hurutokra is. A tea halóanyagai: szalicin, glikozid, oxalát, enzim, katechin csersav és gyanta.

Iglic, tövises iglice, kilencerejűfű

Iglic, tövises iglice, kilencerejűfű

Földutak mentén, legelőkön, erdei tisztásokon, patakok partjain élő gyógynövény, melynek virágos-level megszárított részéből, reumára 1 liter vízben 5-6 csipetnyit felfőzünk és napközben 3-4 alkalommal iszunk belőle egy teásbögrényit. Fürdővízben is hatásos, ilyenkor 6-7 liter vízben jó egymaréknyi száraz anyagot felfőzünk és elvegyítjük benne. Belsőleg az iglice teája, vizelethajtó és vizelettisztító hatású. A növény hatóanyagai: glikozidok, cukor, zsírosolaj, illóolaj és cseranyag.

Zsurló

Zsurló

A zsurlófű jobban felszívja a vízben oldott aranyat, mint a legtöbb növény. Egy tonna friss szárban kb. 100 gramm aranyat képes abszrobeálni. Természetesen az aranymennyiség amí ebből egy csészényi teába jut, nagyon kevés, de a reumaszetű ízületi gyulladás kezelésére is kis mennyiségeket használnak. A kínaiak is használtak a zsurlófüvet erre a betegségre.

Kőrisfa

Kőrisfa

A kőrisfaágak kérgéből, reumára és ízületi fájdalmakra a teát főzhetünk. A megszárított kéregből 5-6 csipetnek 1 liter vízben felfőzünk és napi 3-4 alkalommal isszuk, alkalmanként 1-2 dl-t. A főzetnek, hashajtó és vizelethajtó hatása is van. A kőrisfa hatóanyagai: kvercitrin flavonglikozida, cseranyag, inozit, mennit, illóolaj, dextróz és gumi.

Lóhere

Lóhere

A lóherevirágokból nemcsak teát főzhetünk az ízületi és reumás bántalmak belső kezelésére, hanem főzetet is a fürdővízbe. Teának 1 liter vízben 5-6 csipetnyit főzünk fel a megszárított virágokból és naponta 3-4 alkalommal igyunk belőle egy teásbörényivel. 5 Iiter vízben, két nagyobb marokkal, felfőzünk a lóherét, majd a főzetet elvegyítjük a fűrdővizünkben. Minden másnap alkalmazzuk. A lőhere hatóanyagai: kéksavglikozid, kvantin, glikozid, csersav, aszparagin, illóolaj (baktericid) és A-vitamin.

Szénamurva, szénatörmelék

Szénamurva, szénatörmelék

Régebben, a szénamurva főzetétől sok sántikáló, reumás beteg gyógyult meg. A szénamurvából, hetente 4-5 alkalommal is készíthetünk főzetet, amit 6-7 Iiternyi vízből és a belefőzött kétmaroknyi szénamurvából készítsünk el. A főzetet elvegyít jük a fürdővizünkben. A növény hatóanyagai: abból a száz-meg százféle fű leveleiből és virágaiból adódik össze, amit a réten lekaszálnak.

Fenyőfa

Fenyőfa

A fenyőfa fiatal hajtásait, ágvégeit kell megszedni és jó apróra összevágni. Aztán sósborszeszben napokig áztatjuk és a tinktúrával dörzsölgetjük a reumás, nyilalló testrészeket. A mennyiségek felhasználása tetszés szerinti.

 

Reuma esetén tilos:

Zsíros ételek fogyasztása, és a dohányzás.

 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

 
 
 
 
 
 
 
 

Szavazás

Ön miért szed vitaminokat?

Eredmények

Ajánlott Oldalak

Ökonet grapefruitmag kivonat külső és belső használatra, grapefruitmag kivonat olaj erős gomba, vírus és baktérium ellenes hatással.

 

Német Bio Spirulina alga tableta, 400mg-os spirulina alga tabletta vásárlás, gyors házhozszállítással.

 

Bioplus szuperélelmiszerek, Bioplus Étrendkiegészítők egyenesen a gyártótól.

 

Sokmindenre jó méhpempő méhésztől, méhpempő Erdélyből hagyományos és bio változatban.

Népszerű hozzászólás