Biogyógyulás

 
 
Itt tartózkodik: Pajzsmirigy betegségek, Túltengés
 
 
Nyak
E-mail Nyomtatás PDF

Pajzsmirígy megbetegedés, Túltengés

Pajzsmirigy betegségek természetes gyógymódja Közvetlenül az ádámcsutka alatt, a légcső előtt foglal helyet, a jód tartalmú hormonokat termelő pajzsmirigy, mely szervezetünk anyagcseréjének gyorsaságát szabályozza. Az anyagcsere gyorsaság azt jelenti, hogy a bevitt tápanyagokat, illetve a belélegzett oxigént, milyen gyorsan használják fel a sejtek, a növekedés, a mozgáshoz illetve egyéb életműködéshez.
A megfelelő étrend, a pajzsmirigy kiegyensúlyozott működését eredményezi, melyhez kis mennyiségben jódra van szükségünk. Magyarországon a jódhiány az egyik leggyakoribb táplálkozási gond, ezért terjedt el például a jódozott só fogyasztása. A jódhiány egyik fő tünete, a pajzsmirigy megnagyobbodása, a golyva. A betegség esetén, növelni kell a jódbevitelt a szervezetbe.


A másik gyakori pajzsmirigy betegség, a hipotireózis, a csökkent pajzsmirigyműködés, melynek következtében a szervezet anyagcseréje lelassul. A golyva mellett kezdeti tünetei, a fáradtság és a feledékenység, illetve a testsúly megnövekedése, a gyakori székrekedés, a kiszáradt bőr és a hideg érzékenység.
Az immunrendszer ellenanyagot termel, így ez visszafogja a hormontermelést. A hipotireózis inkább idősebb korban jelentkezik, de más életciklus során is felüti a fejét. A gyerekkori hipotireózis, a növekedést is gátolhatja, késlelteti a nemi érést, illetve hatással van a gyerek idegrendszerének fejlődésére. Hölgyeknél a csökkent pajzsmirigyműködés, megemeli a vér koleszterinszintjét is. Mivel a hipotireózisban szenvedőknél a szervezet, az A-vitamint lassabban alakítja át, a karotin a bőrön sárgás árnyalatok formájában jelenik meg.
A pajzsmirigy betegségek között a harmadik leggyakrabban előforduló, az a pajzsmirígy túltengése. A hipertireózisnak nevezett betegség esetén, a mirigy több pajzsmirigyhormont termel, így az anyagcsere felgyorsul. A betegség örökletes, leginkább a nőket érinti, és sajnos ma még nem tudjuk, pontosan mi idézi elő a mirigyek túlműködését.
A betegség tünetei, a fogyás, a kimerültség, a gyors szívverés, az étvágy megnövekedése, a gyakori izzadás, a melegre való érzékenység, a pszichikai hatásokra való gyors ingerlékenység illetve a szem kidülledése. Az anyagcserének a felgyorsulása által, a beteg a tápanyagokat, az átlagosnál sokkal gyorsabban égeti el. Ilyenkor az orvos az összes vitamin és ásványi anyag bőséges fogyasztását rendeli el.

Szúrós gyöngyajak, peszérce

Szúrós gyöngyajak, peszérce

Erdők szélén, fasorok alján, cserjésekben, kerítések mentén élő gyógynövény. A peszérce friss vagy megszárított virágos-leveles részéből főzünk teát pajzsmirígy betegségekre. A szúrós gyöngyajak hatásos pajzsmirigytúltengésre is. Pajzsmirígyre 1 liter vízben a megszárítottból 5-6 csipetnyit felfőzünk és napjában 4-5 alkalommal fogyasszunk belőle egy teásbögrényit. A szúrós gyöngyajak hatóanyagai: cseranyag, keserűanyag, C-vitamin, glikozid, illóolaj és sztahidrin alkaloida.

Gólyaorrfű

Gólyaorrfű

Ritkás erdőkben, ligetes, köves talajokon élő gyógynövény, melynek megszárított, föld feletti, virágos-leveles részéből 4-5 csipetnyit forralunk fel 1 liter vízben, pajzsmirigytúltengésre. A főzetből napi 3-4 alkalommal igyunk egy teásbögrényit, több hónapig, 8-10 napos szünetekkel. Gyógyítja még a bélhurutot illetve az aranyeret is. A gólyaorrfű hatóanyagai: gyanta, illóolajok, keserűanyag és cseranyag.

 

Pajzsmirigy betegségek esetén tilos:

Jódhiányos betegségek esetén, káposzta, fehérrépa, mustár és földimogyoró fogyasztása, mivel rontják a jód hasznosítását. Pajzsmirigy túlműködés esetén, alkohol, nikotin és koffein fogyasztása.

 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

 
 
 
 
 
 
 
 

Szavazás

Ön miért szed vitaminokat?

Eredmények

Ajánlott Oldalak

Ökonet grapefruitmag kivonat külső és belső használatra, grapefruitmag kivonat olaj erős gomba, vírus és baktérium ellenes hatással.

 

Német Bio Spirulina alga tableta, 400mg-os spirulina alga tabletta vásárlás, gyors házhozszállítással.

 

Bioplus szuperélelmiszerek, Bioplus Étrendkiegészítők egyenesen a gyártótól.

 

Sokmindenre jó méhpempő méhésztől, méhpempő Erdélyből hagyományos és bio változatban.

Népszerű hozzászólás