TÉMÁK, Kategóriák

Miért alakulhat ki ólommérgezés, és milyen tüneteket okoz?

624
HOZZÁSZÓLÁS:

A heveny ólommérgezés az ólom nehéz felszívódása miatt ritka.

Hogyan alakulhat ki?ólommérgezés

Az idült ólommérgezés mint foglalkozási ártalom fejlődik ki akkor, ha az ólom huzamos időn át jut a szervezetbe. A mérgezés a légutakon vagy az emésztőtraktuson át jöhet létre.

Az ólomkohászatban, akkumulátorgyártásban, nyomdában, vegyi iparban dolgozók között fordul elő, festők, lakkozók, fazekasok, agyagzománc-munkások, gumifeldolgozók között az ólomgőz, ólompor belehelése vagy lenyelése idézi elő.

A vízvezetéki víz is tartalmaz kis mennyiségű ólmot. A felszívódó ólom nagy része a csontokban rakódik le. A krónikus ólommérgezés megállapítható a vérből, vizeletből, székletből. A vérben 3,38 [j.mol/1-nél (0,2 mg%-nál) magasabb ólomérték, a vizeletben 0,2 mg/liter, a székletben kb. napi 1 mg ólom kimutatása esetén gyaníthatunk ólommérgezést.

Milyen tüneteket okoz?

  • Étvágytalanság,
  • fogyás,
  • fejfájás,
  • székrekedés.

Korai tünet a halvány-szürke színű arc (ólomkolorit), amelyet a kiserek görcse idéz elő.

Gyakori az alhasi görcs, az ólomkólika, a rohamokban jelentkező heves fájdalom. A hasfal a roham alatt feszes. A has nyomása a fájdalmat enyhíti. Jellemző a kar feszítő izmainak gyengesége, és az idegbénulások, főként a  radiális bénulása.

A vérképben fokozódó anémiát, trombocitopéniát, a vörösvértestek bazofil szemcsézettségét és monocitózist találunk. A vizeletben porfirin mutatható ki.

A szájtünetekre az édeskés „ólom-lehelet” igen jellemző, valamint az ólomszegély (halo saturninus). Ez szürkés-fekete lerakódás az íny felszínes kötőszöveti rétegében. A fémszegély gyakran a fém felszívódásának első jele. Úgy keletkezik, hogy a vérben keringő fehérjéhez kötött fém átdilfundál a kapillárisokon, egyesül a gyulladásos fehérjebomláskor keletkező kénhidrogénnel, és a kötőszövetbe mint fekete ólomszulfid rakódik le, főként ott, ahol tömés, káriesz vagy fogkő miatt az íny lobos.

Az ólomszegély — ha alaposan, esetleg nagyítóval vizsgáljuk — láthatóan nem egyenletes, vonalszerű, mint a bizmutszegély, hanem apró szemcsékből tevődik össze. Az ólomszegély főként elhanyagolt száj lobos ínyén keletkezik. A molarisok belső felszínén támadó szegély korai tünet. Egészséges szájban, ha az íny ép, ritkán észlelhető. Fogatlan szájban nem keletkezik. Az ólommérgezés diagnózisához az ólomszegélyen kívül más tünet is kell.

Hogyan kezelhető?

Az ólom további szervezetbe jutását meg kell azonnal szüntetni, ezért a beteget munkaköréből kiemeljük.

Helyileg a gyulladás kezelésére enyhe dezinficienseket, klórkális öblítést, cink-kloridos ecsetelést alkalmazhatnak.. Bőven adnak C-vitamint, kalcium- és foszfortartalmú táplálékot, főleg tejet nagy mennyiségben.

Az ólommérgezés általános szervezeti tüneteinek kezelésére is szükség van.

Nagy jelentősége van a megelőzésnek. Megfelelő védőberendezések, valamint a munkások felvilágosítása biztosítja az ipari mérgezések csökkenését.

624
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

TÉMÁK, Kategóriák

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]