Biogyógyulás

 
 
Itt tartózkodik: Köhögés, Szamárköhögés
 
 
Megfázásos betegségek
E-mail Nyomtatás PDF

Köhögés, Szamárköhögés

Köhögés, szamárköhögés természetes gyógymódok A köhögés a légutak kitisztítására irányuló reflexünk, melynek következtében a levegő, sokszor kellemetlen hangok kíséretében, feltör a légutakból. A köhögést kezdeményezheti a légutakba bekerülő por, gáz, étel, füst, idegen test vagy vírusos fertőzés okozta nyálka és slejm. Vírusos fertőzések hatására, a légutakban gyulladás jelentkezhet, mely a problémákat súlyosbítja.
Többféle köhögést is ismerünk, de 2 főkategóriába sorolhatjuk be őket. Vannak a váladékos, úgynevezett produktív, illetve vannak a száraz, improduktív köhögések. A váladékos köhögések gyógyulását, a köptetőszerek segítik elő, azzal, hogy oldják a légutakban felgyülemlett nyákot, így enyhítve a köhögésen. Száraz köhögéseknél, csillapító gyógyszereket alkalmazhatunk, melyek közvetlenül a köhögési reflexre fejtenek ki hatást. A köhögési inger visszatartásával is gyógyíthatjuk magunkat. Sok betegnél téves érzet jelentkezik azáltal, hogy úgy érzi van mit felköhögni, miközben száraz köhögéstől szenved, így a sok megerőltetés következtében, légcső érzékenység alakul ki, ami további irritációt okoz. Ha nem érzünk egyértelmű ingert, ne erőltessük a köhögést.


Ha a köhögés folyamatos, 1-2 hete tart már, mindenképpen forduljunk orvoshoz.
A szamárköhögés egy heves köhögési rohamok, mély sípoló belélegzéssel járó betegség, mely akár 3 hónapig is eltarthat. Amennyiben természetes gyógymódokkal nem tudunk enyhíteni a tüneteken, forduljunk orvoshoz.

Ördögbunkó, ördögharaptafű

Ördögbunkó, ördögharaptafű

Kiszáradt patakok és lápos vidéken élő gyógyfű. Úgy tartották, hogy teát kell készíteni ördögharaptafű gömbvirágzatából, a nagyon erős köhögésekre, szamárhurutokra. A megszáritott növényből 4-5 csipetnyit felfőzünk 1 liter vízben és napi 3-4 alkalommal igyunk belőle egy tesábögrényivel, néha gargarizáljuk a teával a torkunkat. Hatásos még gyomor és bélfekélyre, ülőfürdőként aranyérre is. Az ördögharaptafű hatóanyagai: csersav, keserűanyag, szaponin, szkabiozid glikozida és baktériumölő anyag.

Vasfű, uborkafű

Vasfű, uborkafű

Vizek partján, nedves kaszálókon, árkok mentén, földutak mentén élő gyógyfű, melynek megszárított virágos-leveles növényből 5-6 csipetnyit főzzünk fel 1 liter vízben hörghurutra és szamárköhögés csillapítására. Naponta 4-5 alkalommal fogyasszunk belőle 2-3 dl-t. A főzet öblögetésre is kiváló. A vasfű hatóanyagai: keserűanyag, szaponin, csersav, glikozid, nyálka, illóolaj, invertinenzim, cukor, emulzin.

Borsosmenta, pasztillagaz, pasztillafű

Borsosmenta, pasztillagaz, pasztillafű

A növény, kiskertekben vagy réteken fordul elő nagyobb mennyiségben. A borsosmenta köhögésre és légcsőhurut gyógyítására használható, de alkalmazzák az iparban is, például pasztillacukrok gyártásához. A megszárított anyagból 3-4 csipetnyit főzzünk fel a levelekből 1 liter vízben és mézzel édesítsük a főzetet. Ivóvíz helyett is ihatjuk. Naponta legalább 5-6 alkalommal igyunk a teából a gyógyulás érdekében, alkalmanként egy teásbögrényivel. Néha gargarizálhatunk is vele. A főzet más betegségeket is gyógyít. A borsosmenta hatóanyagai: mentoltartalmú illóolaj, keserűanyag, cseranyag, nikotinsav, kávésav, klorogénsav.

Kékiringó

Kékiringó

Füves réteken, száraz területeken, árkok mentén, patakok partján, földutak mellett élő gyógynövény. A kékiringó virágos-leveles szárát régebben megfőzték szamárhurutra. A megszárított anyagból 5-6 csipetnyit 1 liter vízben főzzünk fel és napközben ivóvíz helyett is igyuk A kékrigó hatóanyagai: szaponin, illóolaj, alkaloid, cseranyag. A teát ihatjuk szívnyugtatóként is.

Vadrózsabogyó, csipkebogyó, hecsedli, seggvakarcs

Vadrózsabogyó, csipkebogyó, hecsedli, seggvakarcs

Erdők szélén, bozótosok között, fasorok mellett, legelők szélén élő ágas cserje. A vadrózsabogyókból főzött tea jó hatást vált ki hurutos megbetegedésekre. Nemcsak a torkot, az emésztőszerveket is gyógyítja. Csökkenti a magas vérnyomást. A megszárított, összetört bogyókból 6-7 csipetnyit főzzünk fel 1 liter vízben és napi 6-7 alkalommal igyunk 1-2 dl-t. A vadrózsabogyó hatóanyaga: C vitamin, pektint, cukrot, alma és citromsavat, magnéziumot, vasat, meszet, illó és zsírolajat, cseranyagot, nyomokban pedig A, B, P és K vitamin.

Ánizs

Ánizs

A tudomány támogatja az ánizs hörghurut, köhögés és asztma elleni hagyományos használatát. Több tanulmány szerint is az ánizs olyan vegyületeket (kreozolt és alfa-pinént) tartalmaz, melyek oldják a légcsövekben lerakódott váladékot, így könnyebben fe lehet tőle köhögni. Az ánizsból készült biotermékek, kiválóan alkalmasak télen, a megfázás és influenza okozta tünetek enyhítésében.

Fehér árvacsalán, árvacsonár

Fehér árvacsalán, árvacsonár

A növény föld feletti virágos-leveles szárából készített tea, gyógyítja a hurutokat, a légcsőhurutot is. A megszárított anyagból 5-6 csipetnyit felfőzünk 1 liter vízben és iszogatjuk naponta alkalmankén 1-2 dcl-t. Álmatlanság ellen is használhatjuk. A fehér árvacsalán hatóanyagai: nyálka, illóolaj, cseranyag, glikozid, szaponin, xantofill.

Fehér mályva, orvosi ziliz

Fehér mályva, orvosi ziliz

Arterekben, patakok, csatornák mentén, nyirkos réteken előforduló gyógynövény. A fehér mályvának, inkább a levele taratlmazza a gyógyító anyagot. A légcsőhurutos megbetegedésére a megszárított levelekből 5-6 csipetnyit főzhetünk fel 1 liter vízben, majd napi 4-5 alkalommal igyunk 1,5-1,5 dl-jével. A főzet gargarizálásra is használható. A fehér mályva hatóanyagai: nyálka, illóolaj.

Szappanfű, szappanvirág

Szappanfű, szappanvirág

Árkok mellett, földutak szélén, fasorok alján, töltéseken, vízpartokon termő gyógyfű. Nincs jobb a torokban lerakódott váladék, flegma kiköptetésére, mint a szappanvirág virágos-levelesszárából elkészített tea, gargarizálva, öblögetve. A megszárított anyagból 5-6 csipetnyit felfőzünk 1 liter vízben, majd napi 6-7 alkalommal öblögetünk vele. Erős nyálkaoldó hatása van. A szappanfű hatóanyagai: szaporubrin, szaporubrinsav, kevés zsíranyag.

Birsalma

Birsalma

Tartós köhögésre, a megszárított birsalmalevélből hatásos tea készülhet. 7-8 csipetnyi összetördelt levelet főztek fel 1 liter vízben, mézzel ízesítve, akár ivóvíz helyett is igyuk.

Pipacs

Pipacs

Kalászos táblákban, azok környékén és elhagyott szántókon, réteken gyakori mezei gyógynövény. Köhögés gyógyítására, a megszáritott pipacsszirmokból 5-6 csipetnyit főzzünk fel 1 liter vízben. Napi 4-5 alkalommal igyunk egy kisebb teásbögrényivel. Oblögetésre is használható, naponta 6-7 alkalommal. A pipacs főzetének, enyhe nyugtató hatása is ismert. A növény hatóanyagai: sok nyálka, nyomokban alkaloid, színanyag.

Harmatfű

Harmatfű

A növény egy pepsin tartalmú erjesztőanyagot tartalmaz. Már a népi gyógyászatban is hasznáIták, de csak újabban győződtünk meg a harmatfű gyógyhatásairól. Szamárköhögés és ideges alapra visszavezethető görcsös köhögés ellen gyakran alkalmazhatjuk.

 

Köhögés, szamárköhögés esetén tilos:

Dohányzás, alkohol fogyasztása.

 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

 
 
 
 
 
 
 
 

Szavazás

Ön miért szed vitaminokat?

Eredmények

Ajánlott Oldalak

Ökonet grapefruitmag kivonat külső és belső használatra, grapefruitmag kivonat olaj erős gomba, vírus és baktérium ellenes hatással.

 

Német Bio Spirulina alga tableta, 400mg-os spirulina alga tabletta vásárlás, gyors házhozszállítással.

 

Bioplus szuperélelmiszerek, Bioplus Étrendkiegészítők egyenesen a gyártótól.

 

Sokmindenre jó méhpempő méhésztől, méhpempő Erdélyből hagyományos és bio változatban.

Népszerű hozzászólás