Biogyógyulás

 
 
Itt tartózkodik: Immunrendszer erősítés
 
 
Speciális
E-mail Nyomtatás PDF

Immunrendszer erősítés

Immunrendszer erősítés gyógynövényekkel, tápanyagokkal Szervezetünknek szüksége van a vitaminok és ásványi anyagok állandó, kiegyensúlyozott bevitelére, a betegségekkel, baktériumokkal és vírusokkal küzdő immunrendszer megfelelő működéséhez. Jó pár tényező kedvezőtlen hatással van az immunrendszerre, úgymint a nehézfémek okozta mérgezések, a túlzott koffein és alkohol fogyasztása, a dohányzás illetve a levegőszennyezés.
A cink az immunrendszer számra jelentős tápanyag, melynek hiánya következtében, a szervezet védekezőrendszere meggyengülhet. A tökmag, az osztriga és a sovány marhahús kiváló cinkforrásunk. Néhány kutatás bizonyította azt is, hogy az idősek immunrendszerét, egyes multivitaminok is megerősíthetik.


Különböző vitaminok hiánya esetén különböző betegségeknek adunk esélyt. B12-vitamin hiánya következtében, olyan fertőző betegségekkel, mint a tuberkulózis, kevésbé áll tud védekezni a szervezet. B12 vitamint, tojásban és húsokban, illetve dúsított gabonafélékben találunk.
Az erős immunrendszer feltétele, hogy a szervezet megkapja az összes számára szükséges vitamint és tápanyagot.

Angyalgyökér, angyalfű, angyélika

Angyalgyökér, angyalfű, angyélika

A hegyvidéken és vízpart mentén növő angyalgyökér vagy angyalfű levele, az egyik legkiválóbb erősítő teát adja. Tudnunk kell még, hogy vizelethajtó és emésztőszervrendszert serkentő hatása is van. Altalános erősítésre 1 liter vízben 5-7 csipetnyit főzzünk fel a megszárított levelekből és napi 3-4 alkalommal fogyasszunk belőle 2 dl-t alkalmanként. Az angyalgyökér hatóanyagai: illóolaj, keserűanyag, cseranyagok.

Apróbojtorján, párlófű

Apróbojtorján, párlófű

A hűvösebb tájakon, erdők szélén, erdei tisztásokon és vágásokban, bokros helyeken, patakok partján megtalálható apróbojtorján, immunrendszer erősítőnek kiváló. 5-6 csipetnyit főzünk fel a megszárított virágos-leveles részéből, 1 liter vízben. Napi 3-4 alkalommal igyunk belőle 2 dl-t alkalmanként. Emellett az egyik legjobb gyógyítója az emésztési szervek és légzőszervek betegségeinek. A párolófű hatóanyagai: glikozidszerű keserűanyag, kovasav, illóolaj, cserzőanyag és különféle savak.

Csalán, csilán, csonár

Csalán, csilán, csonár

A száraz csalánlevélből 1 liter vízben 5-6 csipetnyit főzünk fel. Naponta 3-4 alkalommal igyunk belőle 2 dl-t alkalmanként. Nemcsak erősítő, a legtöbb belső szervet gyógyítja. A csalán jó a magas vérnyomásra, cukorbajra, sűrű vérre, köhögés csillapítóként egyaránt. A csalán hatóanyagai: glikozidok, cseranyag, gyanta, hangyasav, ecetsav, hisztamin, B-és C-vitaminok.

Fekete üröm, irem

Fekete üröm, irem

A fekete üröm, kertek és müvelt területek körül, árkok partján és földutak mentén, fasorok alatt termő gyógynövény, melyet a népi gyógyászatban nemcsak erősítőként, de görcsoldóként, epilepsziára és hisztériára is használták. Ma már ismerjük étvágyjavító, görcscsillapító, epemüködést serkentő, bélféregüző hatásait is. Egyes helyeken fűszerként is használják. Immunrendszer erősítőnek 1 liter vízben a megszárított, virágos-leveles részéből 4-5 csipetnyit felfőzünk és napi kétszer igyunk belőle 1-2 dl-t. A fekete ürömmel legyünk óvatosak, mert erős hatású növény. A fekete üröm hatóanyagai: illóolaj, csranyag, inulin, gyanta stb.

Ginzeng

Ginzeng

A ginzeng nem csak az emberi, az állati szervezeteknek is serkenti az immunrendszerét. Nagyobb munkára készteti a fehérvérsejteket, amelyek megölik a betegségeket okozó mikroorganizmusokat. Ösztönzi az interferonnak, a test vírusfertőzésekkel szembeni ellenálló képességét növelő saját kémiai anyagának, valamint a bakteriális és vírusfertőzésekkel küzdő antitesteknek a termelését. Orosz kutatók, egy 15 évvel ezelőtti kísérlet során, 1500 gyári munkásnak adtak napi 4 milligram ginzenget. Összehasonlítva azokkal akik nem kapták a növényből készült kivonatot, a ginzengszedők jelentősen kevesebbet hiányoztak, megfázás, torokgyulladás, influenza, hörghurut vagy léguti fertőzések okán. Az orosz űrhajósoknak is adtak ginzenget még korábban ami az állóképességük fokozta.

Kálmos, bécsisás

Kálmos, bécsisás

Vizi növény, melynek gyökértörzse gyógyhatású. Nemcsak erősítő, hanem étvágyjavító, emésztést serkentő és vértisztító hatása is van. Erősítőnek 6-7 csipetnyit főzünk fel, 1 liter vízben a megszárított, összevagdalt gyökértörzsből jó két percig és napi2-3 alkalommal igyunk egy teásbögrényit. A kálmos hatóanyagai: illóolaj, nyálka, cseranyag, keményítő.

Nyúlszapuka, réti nyúlhere

Nyúlszapuka, réti nyúlhere

A növény lejtőkön, sziklagyepeken és homokon fordul elő leginkább. A nyúlszapuka virágos-leveles föld feletti részéből főzött tea erősít, vese-, hólyag-és cukorbetegségeket gyógyít. Erősítőnek 6-7 csipetnyit főzünk fel , 1 liter vízben a megszárított növényből és napi 3-4 alkalommal igyunk belőle 2 dl-t alkalmanként. A réti nyúlhere hatóanyagai: szaponin, fehérje, cseranyag.

Vadárvácska, mezei árvácska, császárszakáll

Vadárvácska, mezei árvácska, császárszakáll

A vadárvácsak füves helyeken, fasorok mellett, ritkásabb erdőkben és művelt területek szélén, parlagon élő gyógynövény, mely erősítőnek kiváló. Virágos, föld feletti részéből 6-7 csipetnyit főzzünk fel 1 liter vízben és napi 4-5 alkalommal fogyasszunk belőle egy teásbögrényit. A vadárvácska teájának, vérnyomáscsökkentő, vértisztító és nyálkaoldó hatása is van. A növény hatóanyagai: violakvercitrin tlavonglikozid, cukor, kvercitin aglikon, violanin antocián glikozid, savak, szalicilsav-metilészter, illóolaj.

Vasfű, uborkafű

Vasfű, uborkafű

Réteken, füves helyeken, árok és folyópartokon élő gyógy növény, melynek teája erősítő, étvágyjavító, üdítő, szamárköhögést csillapító, hörghurutot gyógyító, illetve májés epebántalmakat megszüntető tulajdonsága van. A vasfű leveles szárából, 1 liter vízben csipetnyit főzzünk fel és naponta 4-5 alkalommal igyunk belőle 2 dl-t alkalmanként. A vasfű hatóanyagai: keserüanyag, csersav, glikozid, cukor, emulzin nyálka, invertinenzim, szaponin és illóolaj.

Borbolya, Oregonszőlő

Borbolya, Oregonszőlő

A borbolya a fertőzések ellen az imunrendszer működésének serkentésével erősíti. Tudományos vizsgálatok kimutatták, hogy aktiválja a makrofágokat, a fehérvérsejteket, amelyek elpusztítják a kórokozó mikroorganizmusokat.

Fehérmályva

Fehérmályva

Mocsaras területeki, ingoványos, vizenyős réteken, csatornák és árokpartok mentén élő növény. Egy nemrégiben végzett kisérletben kimutatták, hogy a fehérmályva növeli a fehérvérsejtek betegségokozó baktériumokat pusztító képességét. Az eredmény azt sugallja, hogy sebesülések és emésztőrendszeri fertőzések kezelésére is alkalmazható gyógyfű. A növény gyökeréből édes főzetet készítsünk. Egy csészényi vízben, 5-6 csipetnyi apróra vágott vagy elmorzsolt gyökeret 10-15 percig lassan forraljunk fel. Naponta legfeljebb 3 pohárral igyunk belőle.

Zabpehely

Zabpehely

A zabpehelyben lévő béta-glukánok azzal serkentik szervezetünk immunrendszerét, hogy felgyorsítják a bakteriális fertőzésekre adott válaszát. A folyamat lényege, hogy a béta-glukánok aktiválják a szervezetünkben lévő makrofágokat (fehérvérsejteket), melyek szerepe a szervezetben, a gombák és a baktériumok megsemmisítése. Azzal kapcsolatban is folynak ígéretes kutatások, hogy a béta-glukán, a rákos sejtek elpusztításában, illetve a vér koleszterintjének csökkentésben, milyen módon játszik szerepet.

Kókusz

Kókusz

A kókuszban megtalálható zsírnak a fele laurilsav. Miután a laurin bekerül a szervezetünkbe, monolaurin válik belőle, amelyről tudjuk, hogy vírus- és baktériumellenes anyagok. Mary Enig kutató, kiváló biokémikus, rengeteg publikációt megjelentett, a kókuszban megtalálható laurilsav, víruspusztító és baktériumgyilkoló hatásairól. Ezekből a hatásokból egyértelműen, szervezetünk immun rendszerének megerősödése következik. Mary Enig bizonyította azt is, hogy a kókuszban található telített zsírsavnak, nincs károsító hatása a szívünkre, mint ahogy ezt korábban sokan állították.

Pisztácia

Pisztácia

A sótlan pisztáciának nagyon magas a kálium-nátrium aránya, ami segít fenntartani a szervezet vízháztartását és normalizálni vérnyomásunkat. A pisztáciában emellett jelentős mértékű E-vitamint is van, amelyről tudjuk, hogy hatékony antioxidáns, így serkenti az immunrendszert. Ami a pisztácia mellett többletként megjeleni, hogy a benne lévő E-vitamin nagyrészt gamma-tokoferol formában található meg, melynek több pozitív hatása van, mint a gyakoribb alfatokoferolnak, ami az étrend-kiegészítő többségében van benne. A pisztáciamag kivonatról, egy kísérletben már kimutatták, erőteljes vírusölő hatását.

Kendermagolaj, GLA

Kendermagolaj, GLA

A kendermagolajban levő omega-6 zsír a GLA, tudományos nevén gamma-linolénsav, melyből szervezetünk soha nem kap elegendőt. A GLA egyébként, a ligetszépe olaj és a borágó olaj fő alkotóeleme is, nagyon hasznos a menstruáció előtti panaszok enyhítésében. Szervezetünk elő tudja állítani, de nem állít elegendőt elő. A kendermagolajban kb. 2%-nyi a GLA, és lényegében a kendermag az egyetlen ehető mag, amely GLA-t tartalmaz. A GLA az immunrendszer erősítésében és a jó vérkeringésben egyaránt kulcsszerepet játszik.

 

Gyenge immunrendszer esetén tilos fogyasztani:

Cukros ételeket, állati eredetű zsírokat, alkoholt, koffeint és finomított szénhidrátokat.

 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

 
 
 
 
 
 
 
 

Szavazás

Ön miért szed vitaminokat?

Eredmények

Ajánlott Oldalak

Ökonet grapefruitmag kivonat külső és belső használatra, grapefruitmag kivonat olaj erős gomba, vírus és baktérium ellenes hatással.

 

Német Bio Spirulina alga tableta, 400mg-os spirulina alga tabletta vásárlás, gyors házhozszállítással.

 

Bioplus szuperélelmiszerek, Bioplus Étrendkiegészítők egyenesen a gyártótól.

 

Sokmindenre jó méhpempő méhésztől, méhpempő Erdélyből hagyományos és bio változatban.

Népszerű hozzászólás