Biogyógyulás

 
 
Itt tartózkodik: Gyomorsav túltengés
 
 
Emésztőrendszer
E-mail Nyomtatás PDF

Gyomorsav túltengés - Gyomorégés

Gyomorsav túltengés természetes gyógyítása A gyomorégést többnyire a gyomorsav, túlzott mértékű termelődése okozza. A sok gyomorsav irritálja a gyomor nyálkahártyáját, ettől érezzük az égető érzést.
A gyomorsav túltengés hátterében, legtöbbször idegrendszeri, pszichés, vagy az életvitelünkkel összefüggő okok játszanak szerepet. A stressz, a szorongás, a hajszolt életmód, a gyors táplálkozás, az állva illetve menet közbeni táplálkozás illetve a gyorséttermi ételek, kiválthatják a betegséget. Egyeseknél a túl hideg vagy túl meleg ételek rendszeres fogyasztása is gyomorsav-túltengést okoz.
A gyomorsav által okozott nyálkahártya-irritáció következtében, a gyomorban a Helicobacter pylori baktérium elszaporodhat, így gyomor- vagy nyombélfekélyt, rosszabb esetben daganatot okozva. A megelőzés érdekében, kerüljük az előbb említett állapotokat, szokásokat.
Fontos alaposan megrágni az ételeket, mivel a nem rendesen megrágott ételek miatt a gyomor, többlet-emésztőnedvet termel. Alkalmazkodni fog a több savmennyiséghez, majd akkor is többet fog termelni, amikor éppen nem kéne. Savcsökkentő gyógyszereket ne szedjünk rendszeresen, mivel rendszeres használatukkal a túltermelődés fokozódik.

Reflux akkor jelentkezik, ha valamilyen októl vezérelve, az egyébként egy irányban működő, az ételt a nyelőcsőből a gyomorba eresztő záróizom, meggyengül, így a gyomorban lévő tartalom vagy a gyomorsav visszakerül a nyelőcsőbe.
A reflux tipikus tünete a mellkasban és a torokban jelentkező égető érzés. A jelenséget gyümölcslé, alkohol, forró folyadékok vagy éppen zsíros étel is előidézheti, akár étkezés közben, akár utána. A reflux hanyatt fekvés illetve előrehajoláskor gyakrabban előfordul, ilyenkor az étel, a folyadék vagy a sav visszajuthat a szájba is. Éjjel a beteg fojtogató érzésre ébredhet.

Ezerjófű, százforintosfű, cintória

Ezerjófű, százforintosfű, cintória

Az ezerjófű réteken, cserjés, bokros helyeken, legelőkön, árkok és töltések mentén, erdei tisztásokon élő növény. A megszárított, virágos-leveles szárából 5-6 csipet törmeléket főzzünk fel 1 liter vízben és savtúltengésre naponta a főétkezéseket követően 10-20 perccel, 1-2 dl-t igyunk belőle. Gyomorégésre többet is ihatunk. A teának étvágyjavító, epeműködést javító, emésztést serkentő hatásai is ismertek. Az ezerjófű hatóanyagai: eritaurin keserű glikozid, viasz, nikotinsav, gyanta, illóolaj, oleánolsav.

Torma

Torma

A valósággal kipusztíthatatlan növényt, gyomorégésre, savtúltengésre használhatjuk. A tormalevél teája, egyik legjobb gyógymód, a gyomorégésre. A friss tormából 6-8 csipetnyit 1 liter vízben, a megszárítottból 5-6-ot felfőzünk és evések után egy negyedórával 1 teáscsészényit fogyasszunk belőle. Erős gyomorégésre többet is ihatunk.

Somkóró, vadlóhere, vadlucerna

Somkóró, vadlóhere, vadlucerna

A megszárított virágos-leveles szár felső harmadának morzsalékából 5-6 csipetnyit 1 liter vízben főzzünk fel gyomorégésre és naponta fogyasszuk el. A teából főétkezések után egy negyedórával 2 dl-t igyunk meg a gyomorsav szintjének csökkentése érdekében. A somkórót használjuk még gyomor, bél és légzőszervi megbetegedésekre, illetve külsőleg fekélyek és visszérgyulladások borugatásaként, azok enyhítésére.

Bodza

Bodza

A megszárított virágból 5-6 csipetnyit 1 liter vízben főzzünk fel savtúltengésre, gyomorégésre és a főétkezések után egy 15-20 perccel, 1 teásbögrényit igyunk meg. Igen jó hűléses megbetegedések ellen is, mint izzasztó és köhögéscsillapító. Enyhe hashajtó és vértisztító hatása is van. A bodza hatóanyaga;: glikozid, illóolaj, cukor, rutin, gyanta, cseranyag, guercetin, nyálka, kolin, kéksavglikozida és emulzinenzim.

Burgonya

Burgonya

A nyers és lehetőleg rózsaszín, leginkább nyári burgonyának a leve, a krónikus savtúltengést gyógyítója. Pár hetes használatával, a makacs székletétel, melyet rendszerint gyomorégés kisér, elmúlik.

 

Gyomorégés, reflux esetén tilos:

Az étkezés utáni hajolgatás, mozgás, a nehezen emészthető ételek túlsúlya a táplálkozásban, a szénsavas italok, a savas ételek fogyasztása.

 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

 
 
 
 
 
 
 
 

Szavazás

Ön miért szed vitaminokat?

Eredmények

Ajánlott Oldalak

Ökonet grapefruitmag kivonat külső és belső használatra, grapefruitmag kivonat olaj erős gomba, vírus és baktérium ellenes hatással.

 

Német Bio Spirulina alga tableta, 400mg-os spirulina alga tabletta vásárlás, gyors házhozszállítással.

 

Bioplus szuperélelmiszerek, Bioplus Étrendkiegészítők egyenesen a gyártótól.

 

Sokmindenre jó méhpempő méhésztől, méhpempő Erdélyből hagyományos és bio változatban.

Népszerű hozzászólás