Biogyógyulás

 
 
Itt tartózkodik: Gyomorfelfúvódás, Bélfelfúvódás
 
 
Emésztőrendszer
E-mail Nyomtatás PDF

Gyomorfelfúvódás, Bélfelfúvódás, Puffadás

Gyomorfelfúvódás, bélfelfúvódás természetes gyógymódja A puffadó jelenséget több betegség is okozhatja, de köztük a leggyakoribb az idült gyomorhurut, mely akkor jelentkezik leginkább, ha hosszú időn át valamilyen betegség hat a gyomorra. Okozhatja csípős fűszer folyamatos fogyasztása, a tökéletlen rágás, a mértéktelen dohányzás, hanyag étkezési szokások vagy a sok felesleges anyagot tartalmazó étrend. A betegség következtében, állandó gyomorégés, böfögés a gyomor és a belek fájdalmas felfúvódása, a nyomásérzékenység, a puffadás és a reggeli émelygés a tünetek.
A betegség gyógyítása időt igényel, fontos, hogy ne hanyagoljuk el a betegséget
Idült gyomorhurut esetén, a természetes gyógymódok jobb szolgálatot tesztnek, mint a mesterséges anyagok. Fontos a jól megrágott étel bevitel, illetve az, hogy ne együnk gyorsan. A puffasztó, nehezen emészthető, túl forró vagy túl hideg ételeket kerüljük el.

Felfúvódás és gázképződés ellen, régóta bevált az édeskömény, a rebarbara, az ánizs, a fehér üröm és boróka, melyet együtt is alkalmazhatunk. A könnyű torna, az óvatos masszázs, jótékonyan hat. Vannak, akik a gyomortájnak a forró lenolajjal való bedörzsölésére, erőteljes javulásokat éreznek, érdemes kipróbálni.

Angyalfű, angyalgyökér, angyélika

Angyalfű, angyalgyökér, angyélika

Felfúvódás vagy szélgörcs ellen az angyalfű gyökeréből is főznek teát. A megszárított összevagdalt gyökérből, 5-6 csipetnyit forraljunk fel 2-3 percig. 2-3 dl-t, naponta többször fogyasszunk belőle. Az angyalfű serkenti az étvágyat, az emésztést, tisztítja a vért, idegerősítő és nyálkaoldó, továbbá gyomorbántalmakat is gyógyítja. Az angyalgyökér hatóanyagai: illóolaj, viasz, angelikasav, angelicin, gyanta, cseranyag, cukrok, pektin, keserűanyag, keményítő, különféle aromás anyagok és szerves savak.

Borsfű, borsika, csombor

Borsfű, borsika, csombor

Kertekben és szántóföldeken termő gyógynövény, melynek megszárított lemorzsolt leveleiből és virágaiból felfúvódásra 5-6 csipetnyit, 1 liter vízben forralunk fel. A borsfű főzetből naponta 2-3 alkalommal, 1 teásbögrényit igyunk. A csombor gyógyítja az alacsony vérnyomást, a bélhurutot és a köhögést is. A növény hatóanyagai: illóolaj, cseranyag, nyálka, gyanta.

Borsmenta, borsosmenta

Borsmenta, borsosmenta

A kertekben, szántóföldeken, legelőkön termő gyógynövény megszárított leveleiből, felfúvódásra és szélhajtóul, 5-6 csipetnyit forralunk fel 1 liter vízben. Alkalmanként 3-4 dl-t, vagy naponta 3-4 alkalommal 2 dl-t alkalmanként igyunk belőle. A borsmenta tea étvágygerjesztő, belső fertőtlenítő, epeműködést serkentő, idegnyugtató, gyomor és bélhurutot is gyógyít. A borsmenta hatóanyagai: mentoltartalmú illóolaj, keserűanyag, cseranyag, nikotinsav, kávésav, klorogénsav.

Cickafarkfű, cickafark, egérfarkkóró

Cickafarkfű, cickafark, egérfarkkóró

A fehér cickafark, emésztést serkentőnek, hatásos felfúvódásokra, szélhajtásra, étvágyjavítónak, epe és májműködést segítőnek, görcsoldónak, húgy és légzőszervi bántalmakra, magas vérnyomásra. A cickafarkfű gyógyítja a női betegségeket, visszértágulást, a gyomor és bélhurutot, valamint a prosztatabántalmakra is jó hatással van. A növényt külsőleg gyulladásokra alkalmazható. A cickafarkfű megszárított virágos-leveles részéből, 5-7 csipetnyit főzzünk fel 1 liter vízben. Napi egy alkalommal 2-3 dl-t, igyunk belőle 3-4 alkalommal naponta, így a puffadás és szél bántalmak gyógyíthatók vele. A cickafarkfű hatóanyagai: kék színű, azuléntartalmú illóolaj, keserűanyag, cseranyag, achillein glukoalkaloida, konitsav, aszparagin glikozid, zsírolaj, gyanta, szénhidrát stb.

Fehér mustár, fekete mustár

Fehér mustár, fekete mustár

Mindkét növény alkalmas felfúvódás és szélgörcs ellen. A legjobb, ha a kettőt együtt alkalmazzuk. Az összetört magvakból 5-6 csipetnyit főzzünk fel, amiből alkalmanként 2-3 dl-t igyunk belőle. Együtt használva a magas vérnyomást, székrekedést, emésztési zavarokat, reumát, és a bőrkiütéseket is gyógyítják. A fehér és fekete mustár hatóanyagai: illóolaj, fehérje, szinalbinglikozid, zsírolaj, nyálka, mirozin enzim szinigringlikozid, szinapin keserűanyag.

Fodormenta, kerti menta

Fodormenta, kerti menta

Termesztett kiskerti növény, melynek teáját nemcsak görcsoldónak, szélhajtónak, idegnyugtatónak hanem étvágyjavítónak és epeserkentőnek is használják. A fodormenta megszárított leveleiből, szélhajtásra 5-6 csipetnyit felfőzünk 1 liter vízben, és alkalmanként 2-3 dl-t igyunk belőle. A fodormenta hatóanyagai: karvontartalmú illóolaj, glikozidok, cseranyag.

Iringó, ördögszekér vagy kékiringó

Iringó, ördögszekér vagy kékiringó

A szárazabb talajokon élő, gömbszerű, szúrós gyógynövénynek, virágos-leveles része jó felfúvódás ellen. Főzzünk fel 1 liter vízben 6-7 csipetnyit, a megszárított iringóból és alkalmanként 2-3 dl-t fogyasszunk belőle. Az iringó, a vese és hólyagbántalmakat is gyógyítja, megnyugtatja a szívet, hajtja a vizeletet és az epekövet, mérséklik a szívidegességet. Az iringó hatóanyagai: szaponin, cseranyag, illóolaj, alkaloida.

Kakukkfű, vadkakukkfű

Kakukkfű, vadkakukkfű

A kakukkfű, száraz hűvös helyeken élő félcserje, melynek virágos-leveles hajtásaiból főzött tea igen hatásos szélbántalmak ellen, sőt javítja az étvágyat, csillapítja a köhögési görcsöket egyaránt. Szélbetegségekre 1 liter vízben, a megszárított anyagból 6-7 csipetnyit főzzünk meg, amiből alkalmanként 2-3 dl-t ihatunk, naponta háromszor-négyszer. A kakukkfű hatóanyagai: timiltartalmú illóolaj, keserűanyag, cseranyag és sók.

Sarlós gamandor

Sarlós gamandor

Szárazabb füves, cserjés helyeken termő gyógynövény. A sarlós gamandor virágos-leveles szárból, illetve hajtásból főzött tea nemcsak szélhajtónak, de egyéb emésztési zavarok ellen is jó. Puffadásra és szélhajtásra 6-7 csipetnyit 1 liter vízben főzzünk fel. Napi egy alkalommal 2-3 dl-t igyunk belőle, folyamatos használatkor 2-3 alkalommal egy teásbögrényit. A sarlós gamandor hatóanyagai: illóolaj, cseranyag és keserűanyag.

Zsálya, skarlátzsálya

Zsálya, skarlátzsálya

A nedves réteken, főleg meleg tájakon, töltéseken, folyó partok mentén élő növény, egyik legfontosabb ismert gyógynövényünk. Felfúvódásokra, toroköblítésre és külsőleg gyulladásokra, daganatokra használják. Felfúvódásra a megszárított virágos-leveles részéből 1 liter vízben 6-7 csipetnyit főzzünk fel. Alkalmanként 2-3 dl-t, folyamatos használatnál naponta 2-3szor, 2 dl-t igyunk belőle. A zsálya hatóanyagai: illóolaj, cseranyag, szklareol keserűanyag, linolsav tartalmú zsírolaj.

Koriander

Koriander

A koriander tea hatásos görcscsillapító. 1-2 koriander mag elrágcsálva, az emésztésre, székerekedésre gyógyító hatással van, de több mag elrágása fejfájást okozhat. A korianderből készült olaj, felfúvódást szüntet és gyomorerősítő hatású.

 

Gyomorfelfúvódás, bélfelfúvódás, puffadások esetén tilos:

Nehezen emészthető zsíros ételek, puffasztó, túl forró vagy éppen túl meleg ételek fogyasztása.

 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

 
 
 
 
 
 
 
 

Szavazás

Ön miért szed vitaminokat?

Eredmények

Ajánlott Oldalak

Ökonet grapefruitmag kivonat külső és belső használatra, grapefruitmag kivonat olaj erős gomba, vírus és baktérium ellenes hatással.

 

Német Bio Spirulina alga tableta, 400mg-os spirulina alga tabletta vásárlás, gyors házhozszállítással.

 

Bioplus szuperélelmiszerek, Bioplus Étrendkiegészítők egyenesen a gyártótól.

 

Sokmindenre jó méhpempő méhésztől, méhpempő Erdélyből hagyományos és bio változatban.

Népszerű hozzászólás