Biogyógyulás

 
 
Itt tartózkodik: Fogfájás
 
 
Száj
E-mail Nyomtatás PDF

Fogfájás

Fogfájás elmulasztása, természetes gyógymódok A fogfájás két leggyakoribb okozója, a két leggyakoribb szájbetegség, a fogínygyulladás és a fogszuvasodás. A fogszuvasodás során, a fogakra lerakódó lepedék megtámadja a fogzománcot, illetve az alatta húzódó dentint. A foglepedék ételmaradék, megszáradt nyál illetve különböző baktériumok keveréke, mely a foggyökerénél rakódik le. A nem rendszeres szájhigénia, a lepedék krétaszerű lerakódást eredményezi, ami egyre vastagabb lesz és további baktériumokat is odavonz. Egy idő után, már erőteljes fogmosással sem lehet eltávolítani. A fogon lévő organizmusok, a cukrokat savakra bontják le, mely végül kimarja a fogzománcot és a dentint, így a fog végül kilyukad.


Amennyiben fogaink állapotát elhanyagoljuk, egyre mélyebb lesz a lyuk, majd a fertőzés egészen a fogbélig hatol, ekkor gyulladás, majd fogfájás jelentkezik. A hajszálerek és az idegeket károsodnak, majd végül a fog elhal.

Napraforgó

Napraforgó

Fogfájásra és ínygyulladásra a növény friss vagy megszárított bugáját használhatjuk fel teának. Egy csészényi teljesen összeaprított bugát főzzünk fel kb. 5 liter vízben. Míg forró, fejünket letakarva egy kendővel, a párolgó lé fölé hajolunk, és a szájon át beszippantgatjuk a főzet gőzét. A folyamatot naponta 2-3 alkalommal kell megismételni. A főzetteI való öblögetést, az inhalálás módszerével helyettesíthetjük, de akár a kettőt együtt is alkalmazhatjuk a hatékonyabb fogfájás mulasztása érdekében. A napraforgó teája belsőleg ideg- és lázcsillapító. A napraforgó hatóanyagai: Lutein, karotin, kolin, betain kriptokszantin, kvereimeritrin flavonglikozida.

Gyujtoványfű, vadtátika, vad tátogó

Gyujtoványfű, vadtátika, vad tátogó

A tátogók családjába tartozó növény, mely szárazabb réteken található meg leginkább. Fogfájásra a magvait szórták rá régebben, lapátra kivett parazsra, föléhajoltak és belélegezték szájon át a füstjét . A gyujtoványfű elmulasztja a fogfájást. A növény hatóanyagai: linarin, flavonglikozid, pektoIInarin, nyálka, gyanta, nyálka.

Mézszurok, propolisz

Mézszurok, propolisz

Míg ki nem húzatjuk, vagy be nem tömetjük a sajgó lyukas fogat, propoliszdarabkát dughatunk bele egy gyufaszál segítségével, a fogfájdalom enyhítésére.

Aggófű

Aggófű

Nitrogéndús kertekben, parlagon hagyott nezőkön, kapásokban, tarlókon, mezsgyéken,legelőn, árkok partján élő gyógynövény. Igen erős májmérget tartalmaz, éppen ezért belsőleg használni veszélyes! Csak külsőleg szabad használni érzékeny, vérző foghús öblögetésére. Jó fájdalmas aranyeres betegségekre is ülőfúrdőként vagy borogatóul. Az aggófű vérzés-és fájdalomcsillapító. A növény hatóanyagai: szeneeion in-és szenecinalkaloida, rutin és C vitamin.

Szegfűbors

Szegfűbors

A növényben lévő eugenol hatásos fájdalomcsillapító is, igazolja a guatemalai gyakorlatot, amikor szétnyomott bogyóit izom- és ízületi fájdalmakra alkalrnazzák. Fogfájás esetén egy csepp szegfűborsolajat cseppegtessünk egy darab vattára és dörzsöljük be a fájó fogat és az fogínyt. Legyünk óvatosak ne nyeljük le!

Szegfűszeg

Szegfűszeg

Az indiai ajurvédikus orvosok már az ókori idők óta használják a szegfűszeget légzőszervi és emésztőrendszeri betegségek gyógyítására. A fogorvosok a szegfűszeg olaját a szájban érzéstelenítésre, valamint a foggyökércsatornák fertőtlenítésére használják. Számos szájöblítőnek és recept nélkül is kapható fogfájás elleni készítménynek a hatóanyaga. A fogfájás szakorvosi kezelést igényel. A szegfűszegolaj időlegesen csillapítja a fogfájást, de csak ideiglenesen amíg fogorvoshoz nem fordulunk.

Tárkony

Tárkony

A tárkonyolaj fájdalomcsillapító vegyületet, eugenolt tartalmaz. Ugyanez, a vegyület a szintén fájdalomcsillapító hatású szegfűszegolaj fő összetevője is. A magas eugenoltartalom magyarázattal szolgál arra, hogy a tárkony a fogfájás évezreds, gyógyszere volt. Mindazonáltal a növény csupán ideiglenes enyhülést nyújt, így ha fájdalmunk tovább is fennmaradna, forduljunk fogorvoshoz.

 

Fogfájás esetén tilos:

Cukor tartalmú ételek fogyasztása, illetve savas gyümölcsöké, mint a citrom.

 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

 
 
 
 
 
 
 
 

Szavazás

Ön miért szed vitaminokat?

Eredmények

Ajánlott Oldalak

Ökonet grapefruitmag kivonat külső és belső használatra, grapefruitmag kivonat olaj erős gomba, vírus és baktérium ellenes hatással.

 

Német Bio Spirulina alga tableta, 400mg-os spirulina alga tabletta vásárlás, gyors házhozszállítással.

 

Bioplus szuperélelmiszerek, Bioplus Étrendkiegészítők egyenesen a gyártótól.

 

Sokmindenre jó méhpempő méhésztől, méhpempő Erdélyből hagyományos és bio változatban.

Népszerű hozzászólás