Biogyógyulás

 
 
Itt tartózkodik: Epekő, Epekőoldás
 
 

Epekő, Epekőoldás betegség - Epekő gyógyítás

Máj, Epe, Lép
E-mail Nyomtatás PDF

Epekő, Epekőoldás

Természetes epekőoldás, epekőoldók A koleszterinből, az epefestőanyagokból és kálciumból, az epehólyagban illetve az epevezetékben, az erre hajlamos, vagy kevésbé hajlamos embereknél, kövek képződnek. A kövek, melyek inkább kristályok, rárakódhatnak a nyálkahártyára, újabb és újabb rétegekben. A jelenséget nem ismerjük fel addig, amíg az epekő nem idéz elő fájdalmakat. A betegség tünetei, keményebb esetben, hányással járó, heves görcsök formájában jelentkezik, gyengébb esetben a hasüreg felső részének enyhe érzékenységével jár. Gyakori epegörcsök esetén sokszor műtéttel lehet csak eltávolítani az epeköveket, rosszabb esetben az epehólyaggal együtt. Rostanyagokban gazdag, zsírszegény táplálkozással megállítható a kövek növekedése.


A megfelelő táplálkozás eredményeként, az epekő nem lesz kisebb, viszont kisebb darabok eltávozhatnak a szervezetből. Az epekővel rendelkező beteg, fogyasszon minél több keményítőtartalmú ételt, mint a kenyér, vagy a rizs, illetve gyümölcsöket, zöldségeket, melyek rostokban gazdagok. Ne éheztessük ki a szervezetet, együnk kevesebb finomított ételt, a rohamok elkerülése érdekében ne fogyasszunk zsíros ételeket. 700 nő közreműködésével lefolytatott kutatás kimutatta, hogy a húst fogyasztók esetében, az epekőre való hajlandóság, 2x nagyobb, mint a vegetáriánusoknál, mivel kevés keményítőt tartalmazó ételt fogyasztanak, az átlagtól nagyobb mennyiségű zsír mellett.
Az elhízást gyakran követi a kő megjelenése az epében, a férfiaknál fele akkora a valószínűsége mint a nőknél, statisztikák szerint a 40 év feletti hölgyek 10%-a epeköves.

Földitömjén

Földitömjén

Az ernyős virágzatú növény, nemcsak jó epehajtó, hanem vese-és epekőoldó hatással is rendelkezik. Emellett görcsoldó és vizeletelhajtó. A földitömjénnek, használható a virágos-leveles felső része, de a gyökere is. Ez utóbbi hatásosabb. A megszárított gyökérből 1 liter vízben 6-7 lereszeIt csipetnyit felfőzünk és naponta 3-4 alkalommal iszunk belőle egy teásbögrényit. A földitömjén hatóanyagai: illóolaj, umbelliferon, gyanta, pimpinellin, azulén,cseranyag, keményítő, fehérje és szaponin.

Bojtorján, keserűlapu

Bojtorján, keserűlapu

A bojtorján nagyon jó epehajtó, kerítések mellett, kertek környékén, fasorok alján, parlagon hagyott területeken, televényes helyeken termő gyógynövény. Mindezek mellett a vese és epekövet is oldja, izzasztó és vízelhajtó. Epehajtónak,1 liter vízben a megszárított gyökerekbői 6-7 csipet reszeléket főzzünk fel. Naponta 3-4 alkalommal fogyasszunk belőle egy teásbögrényit. A növénynek leginkább a gyökere hatásos, de a levél is felhasználható. A bojtorján hatóanyaga: cseranyag, gyanta, illóolaj, sztereinek, inzulin, cukor, nyálka, zsír, szerves savak és keserűanyag.

zab

Zab

Régen azt mondták, hogy a zabszem vagy a zabszalma teája hajtja a vesekövet. A népi gyógyászatban félmaréknyi zabszemet, csutak zabszalmát felforraltak 3 liter vízben. Naponként kétszer kell fogyasztani belőle 2 dl-t alkalmanként. A kettőt együtt is felfőzhetjük, mégegyszer annyi vízben.

Porcsinfű, porcfű

Porcsinfű, porcfű

Szárazabb réteken, földutak mentén és taposott helye előforduló procsinfű, vesekőhajtó növény. A megszárított leveles hajtásokból 1 liter vízben, 8-9 csipetnyit főzzünk meg. Naponta 2-3 alkalommal igyun belőle egy teásbögrényit. Jó bél- és légcsőhurutra egyaránt. A porcsinfű hatóanyagai: C-vitamin, kovasav, cseranyag, gyanta, viasz, nyálka, zsír, cukor illóolaj, antrakinon származékok, kvercetin glikozid.

Berkenye

Berkenye

A főleg hegyvidéki fenyvesekben, tölgyesekben, cserjésekben bükkösökben és tisztásokon élő berkenye cserje, megszárított terméséből főzött tea. Igen jó vesekő és húgyúti megbetegedések ellen. 5-6 megszárított szemet 1 liter vízben főzzünk meg magvastól 3-4 percig. Naponta 3-4 alkalommal igyunk belőle 2 dl-t alkalmanként. A bekernye hatóanyagai: szorbinsav, almasav, szorbit, cseranyag, , C-vitamin, pektin, karctin.

Katángkóró, katáng, katlankóró

Katángkóró, katáng, katlankóró

Epebetegségekre katángkóróból is főztek teát. A megszárított virágos-levelesszárból kb. 6-7 csipetnyit főztek fel1 liter vízben; aztán naponta 3-4 alkalommal fogyasztanak belőle egy teásbögrényit. Javítja az étvágyat, az emésztést és gyógyítja a májat, a magas vérnyomást is. A növény hatóanyagai: fruktóz, inulin, intibin, pentozán, laktucerol, gyanta, kolin, cianidin származékok, cikoriin keserűanyag.

Iringó, mezei iringó, ördögszekér

Iringó, mezei iringó, ördögszekér

A virágos növényből vagy gyökereiből vese és hólyagbántalmak esetén vizelethajtóul készíthetünk teát. Jó epekő ellen is. A megszárított, összevagdalt, virágos-leveles növényből 5-6 csipetnyit főzünk fel 1 liter vízben és naponta 4-5 alkalommal fogyaszt juk 1,5-2 dl-jével. Az iringó hatóanyagai: szaponin, egy alkaloida, cseranyag és nyomokban illóolaj.

Fecskefű

Fecskefű

A máj és epebajoknál, mint a májduzzadás és az epekő, sikeresen alkalmazott gyógynövény, melynek nedve egyébként még oldó hatással van az altesti nyirokmirigyekre is. A bélnyálkahártya máj, hasnyálmirigyek és vese kiválasztását fokozza, köszvénynél, reumánál valamint bőrkiütésnél kiváló eredményt érünk el vele.

Lestyán

Lestyán

Vastag gyökerű, reges szárú bokros növény, melyet már évszázadokkal ezelőtt is használtunk. Legfontosabb tulajdonsága a vizelethajtás és az, hogy könnyíti az ödémától elnehezült végtagokon. A lestyán oldja a vese és epekövet egyaránt.

 

Epekő esetén tilos fogyasztani:

Zsírban sült ételek, zsíros fogások, elhízás.

 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

 
 
 
 
 
 
 
 

Szavazás

Ön miért szed vitaminokat?

Eredmények

Ajánlott Oldalak

Ökonet grapefruitmag kivonat külső és belső használatra, grapefruitmag kivonat olaj erős gomba, vírus és baktérium ellenes hatással.

 

Német Bio Spirulina alga tableta, 400mg-os spirulina alga tabletta vásárlás, gyors házhozszállítással.

 

Bioplus szuperélelmiszerek, Bioplus Étrendkiegészítők egyenesen a gyártótól.

 

Sokmindenre jó méhpempő méhésztől, méhpempő Erdélyből hagyományos és bio változatban.

Népszerű hozzászólás