Biogyógyulás

 
 
Itt tartózkodik: Epefájdalmak, Epepanaszok
 
 

Epefájdalmak, Epepanaszok

Máj, Epe, Lép
E-mail Nyomtatás PDF

Epefájdalmak, Epepanaszok természetes gyógymódja Az epe, egy tyúktojás nagyságú, igen fontos szervünk. Fő tevékenysége a zsír emésztése, megbetegedésével, komoly problémák jelentkezhetnek.
Az epehólyag-gyulladás tünetei, az erős, görcsös fájdalom a jobb oldali bordaívnél, magas lázzal kísérve. Akkor keletkezik, ha az epekő megakad. Ilyenkor hideg borogatást tegyünk az epére, és nem szabad ennyi csak pépes, folyékony ételt. Amennyiben a láz mellett, kemény az epehólyag, fennáll a a perforáció veszélye is, így azonnal orvoshoz kell fordulni.
Az epekő képződésének sok oka lehet, így az elhízás, a zsíros fűszeres ételek, a mozgásszegény életmód, a túl sok alkohol, a rendszeres kávézás, a sós, vegyszeres táplálkozás. Az epekő nőknél gyakoribb, de az ülőmunkát végzőknél is sokszor jelentkezik. A beteg élhet úgy 20-30 éven keresztül, hogy nem tud róla, mivel nem okoz bajt, a kő nem zárja el az epeutakat. Műtét nélkül is meg lehet szabadulni a kőtől.


Az eperoham az epe betegségek harmadik gyakori betegsége, mely rendszerint este vagy éjjel kezdődik és fél órától, egészen 2-3 óráig is eltarthat. Súlyosabb esetekben napokig. Az eperoham kísérő tünetei, a jobb bordaívnél erős fájdalom, ami a jobb vállba is kisugárzik, étvágytalanság, feszült érzések a gyomortájon, fájdalmak a májnál, puffadt érzések, gyakori böfögés illetve hányinger és hányás.
Egyes természetgyógyászok az almaecetről azt tartják, hogy gyógyító hatású ital, mézzel keverve hatékonyan enyhíti az ízületi gyulladások tüneteit, illetve fokozott epetermelésre készteti a májat.

Feketeretek

Feketeretek

Epepanaszokra a feketeretek húsa vagy leve kitűnő gyógyszer. A húsát igen apróra reszeljük le és naponta egy-egy jó evőkanálnyit fogyasszunk belőle háromszor. Egy másik megoldás, ha a reszelt retket, kevés sóban állni hagyjuk, majd pár óra múlva kisajtoljuk a levét. Esténként 2-3 retket is előkészíthetünk. Epegörcsök görcsök esetén félóránként vagy sűrűbben, egy-egy evőkanálnyit vegyünk be belőle.

Sárgarépa

Sárgarépa

A népi hagyomány szerint, akit az epéje gyötör, az reszeljen meg egyszerre 4-5 sárgarépát, hagyja állni, majd sajtolja ki a levét. Egyszerre 2-3 evőkanállal kell bevenni belőle, naponta legalább kétszer.

Sóska

Sóska

Epe és májfájásokra a sóskamártás is jó. Naponta 2-3 alkalommal kell fogyasztani belőle, legalább 2-3 decilitert. A sóska leveléből és szárából főzött tea is jó gyógyító. 1 liter vízben nyersen 8-10 csipetnyit, a megszárítottból 6-7-et megfőzünk, amiből naponta 3-4 alkalommal fogyasszunk egy kisebb adagot.

Articsóka

Articsóka

Az articsókának epestimuláló hatása van, melyet egy ellenőrzött kutatás során kimutatta. A kísérletben a nyombélbe juttatott articsókakivonatot, az epetermelést rendkívül megemelte. További vizsgálatokban, elképesztő eredményeket tapasztaltak. A kutatók látták, hogy a páciensek 85%-ánál, a gyomorfájdalmak jelentős enyhülése, mérséklődése, a szédülése és a hányinger megszűnése következett be.

Rozmaring

Rozmaring

Ezt a valaha jól ismert, cserépben termesztett növényt, régen gyógyításra is használták. Epehajtó, görcsoldó, idegcsillapító hatása kiváló. Népszerű volt a nőknél a kellemetlen menstruációs és klimaxos érzések enyhítésére. Epehajtónak 1 liter vízben a megszárított levelekből 4-5 csipetnyit főzzünk fel és napjában 3-4 alkalommal fogyasszunk belőle egy teásbögrényit.

Lóhere

Lóhere

A lóhere virágából kitűnő epegyógyító teát készíthetünk. 1 liter vízben 5-7 csipetnyit főzünk fel a megszárított lóheréből. Az első napokban 4-5 alkalommal fogyasszunk belőle egy teásbögrényit. Később kevesebbet. Ezenkívül gyógyítja még a májat, a reumát és a cukorbajt is. A lóhere hatóanyagai: A-vitamin, kszantin, glikozid, kszantin, cseranyag, aszparagin.

Apróbojtorján

Apróbojtorján

Az apróbojtorján hűvösebb tájakon, patakok és árkok mentén, kaszálókon, erdők és fasorok szélén, bokros-cserjés helyeken, erdei tisztásokon termő növény. Az apróbojtorján epegyulladásra kiváló gyógynövény. A megszárított virágos-leveles részéből 1 liter vízben 6-7 csipetnyit főzünk fel. Az első napokban egy teásbögrényit fogyasszunk belőle háromszor, négyszer. Gyógyítja még a légzőszervi, gyomor-, máj-és vesebántalmakat is. Az apróbojtorján hatóanyagai: kovasav, glikozidszerű keserűanyag, illóolaj, cserzöanyag és különféle savak.

Zsurló, orsósarok, mosófű, orsósarok, százízűfű

Zsurló, orsósarok, mosófű, orsósarok, százízűfű

A mezei zsurló nyirkos réteken, árnyékos fasorok alján, árokpartokon, veteményesekben fordul elő leggyakrabban. A zsurlóból készített tea, sok betegséget gyógyít. Az epén kívül hajtja a vizeletet, izzasztó, vérzéscsillapító és májgyógyító. A zsurlót, reuma és mészlerakódás ellen is használják. Epefájdalmakra 1 liter vízben 5-7 csipetnyit főzünk fel a megszárított növényből. Naponta 3-4 alkalommal fogyasztjuk 1,5-2 dl-jével. A zsurló hatóanyagai: kovasav, keserűanyag, szaponin, szerves (akonit-, alma-, oxál-) savak, ekvizetonin, gyanta, zsír, ekvizetrin flavonglikozid.

Vízimenta, balzsam fű

Vízimenta, balzsam fű

Az illatos vizimenta, folyók, patakok vizében, nyirkos réteken, szélében található gyógynövény, melynek teája epe és gyomorbetegségekre is hatásos. Szélhajtó és bélféregűző. Epére 1 liter vízben 5-6 csipetnyit főzünk fel a megszárított növényből. Naponta akár víz helyett is fogyaszthatjuk, de legalább háromszor 2 dl-t alkalmanként. A vizimenta hatóanyagai: illóolaj, linalilacetát, carvon szabadlinalool, szeszkvirterpén, cseranyag.

Aranyvessző, aranyos ruta

Aranyvessző, aranyos ruta

Patakok, folyók mentén, főleg erdei tisztásokon termő növény, epebetegségekre a felső virágos-leveles részéből főzünk teát. 1 liter vízben 6-7 csipetnyit. Naponta 3-4 alkalommal fogyasszunk belőle egy teásbögrényit. Gyógyítja még a vese, májbántalmakat, hólyagpanaszokat, a hörghurutot és a reumát is. Izzasztó és vízelethajtó. Az aranyvessző hatóanyagai: szaponin, cseranyag, linalilacetát, carvon, rutin, keserűanyag, nikotinsav és linalilacetát.

Tejoltógalaj, szentantaltüze

Tejoltógalaj, szentantaltüze

A Száraz réteken, árkok, patakok partján, földutak mentén, elhagyott kaszálókon növő gyógynövény teája belsöleg az epe, máj és vese betegségeket gyógyítja. A tejoltógalaj légzöszervi megbetegedések gyógyítására is alkalmas. Epére 1 liter vízben 5-7 csipetnyit főzzünk fel és naponta 3-4 alkalommal fogyasszuk 3-4 decilitert. A tejoltógalaj hatóanyagai: galiozin glikozid, cseranyag, rubiadid-glikozid, növényi savak, aszperulozid-glikozid, illóolaj, tejoltó enzim, sárga festék.

Sédfű, sédkenger

Sédfű, sédkenger

Réteken, kiszáradt patakokban, vizek mellett található növény teáját vese, máj és epebetegségekre használjuk. Gyenge hashajtó hatása is ismert. Epére a megszárított, virágos leveles szárából 5-6 csipetnyit főzzünk fel1 liter vízben és napjában egy teásbögrényit fogyasszunk háromszor. A sédfű hatóanyagai: illóolaj, glikozid, cseranyag, keserűanyag, eupatoriopikrin, gyantaalkohol.

gyermeklancfu, pitypang, kalakánc

Gyermekláncfű, pitypang, kalakánc

A növény utak mentén mindenhol megterem. A gyermekláncfű gyökeréből, leveleiből, virágából, epeműködést, emésztést elősegítő tea készíthető. 1 liter vízben a megszárított gyökérből 3 csipetnyit, levélből 2-t és a virágokból is 2-t főzzünk fel. Zsíros, vastag ételekre, nehéz emésztésre fogyasszuk, 1-1 alkalommal 2 dl-t alkalmanként. VízeIhajtó, vértisztító, erősítő, májbajokat is gyógyító. A gyermekláncfű hatóanyagai: inulin, kaucsuk, tarakszacin keserűanyag, cseranyag, viasz, cukor, zsír, illóolaj, szaponin, szerves savak és nyálka.

Pemetefű, orvosi és fekete pemetefű

Pemetefű, orvosi és fekete pemetefű

A legelőkön, földutak mentén, parlagokon növő növény teáját epe és májbetegségek ellen, légcsőhurutra és étvágytalanságra isszák. A megszárított virágos levélszárból 1 liter vízben 5-6 csipetnyit főzzünk meg, majd naponta 3-4 alkalommal igyunk belőle 1-2 dl-t. A pemetefű hatóanyaga: marrubiin, illóolaj, keserűanyag, cseranyag, viasz, kristályos keserűanyag, gyanta, zsír, nyálka.

orvenygyoker, ormenygyoker

Örvénygyökér, örménygyökér

A réteken, csatornák és patakok mentén termő örvénygyökér teája, epebetegségekre kiváló gyógymód. Gyógyítja még az asztmát, a magas vérnyomást, a vesét és a vizeletkiválasztó szerveket. Hatásos a bélféreg ellen is. A örvénygyökérből 1 liter vízben 4-5 csipetnyit felfőzünk, reszelten vagy daráltan. Naponta 3-4 alkalommal igyunk belöle 1-2 dl-t. Az örvénygyökér hatóanyagai: inulin, illóolaj, nyálka, keserűanyag, gyanta, cukor és baktériumölő anyagok.

Fehér üröm, irem

Fehér üröm, irem

Száraz legelőkön, homokos, köves talajokon, folyók mentén, termő fehér ürömből, az epeműködést serkentő, zsíros ételek emésztését elősegítő teát készíthetünk belőle. A virágos-levelesszárat kell begyűjteni és megszárítani. 1 liter vízben 5-6 csipetnyit főzzünk fel. Evés után kb. 20 perccel 1,5-1,5 dl-t fogyasszunk belőle. Étvágygerjesztő, szélhajtó és bélféregűző is. A fehér üröm hatóanyagai: illóolaj, gyanta, cseranyag, glikozidos keserűanyag, abszintin bódító anyag, C-és B-vitamin, borostyánkősav.

Kerekrepkény, földi borostyán

Kerekrepkény, földi borostyán

Kerítések mentén, bokrok alján, árkok partján előforduló növény, mely erős hatású drog, ezért óvatosan alkalmazzuk! A kerekrepkényt kis mennyiségben fogyasszuk. A megszárított föld feletti részéből 1 liter vízben, 3 csipetnyit főzzünk fel epebetegségekre. Napi 2-3 alkalommal igyunk belőle 1-1 dl-t. A kerekrepkény gyógyítja még a vese-, gyomor-és légzőszervi betegségeket.

Angyalgyökér, angyal gyógynövény, angyélika

Angyalgyökér, angyal gyógynövény, angyélika

Az angyalgyökér a gyógynövények királynője, hegyvidéken és vízparton terem. Rengeteg betegséget gyógyít. Az ipar is felhasználja. Az epe és májbetegségekre egyaránt gyógyító hatással van. Az angyalgyökér gyökerében van a legtöbb hatóanyag. A megszárítottból 5-6 lereszelt csipetnyit főzünk fel 1 liter vízben. Naponta 3-4 alkalommal fogyasszunk belőle egy teásbögrényit. Az angyalgyökérnek, vértisztító, szélhajtó, idegerősítő tulajdonsága is van. A növény hatóanyagai: illóolaj, angelikasav, angelicin, , pektin, gyanta, viasz, különféle cukrok, keményítő, cseranyag, keserűanyag, aromás anyagok és szerves savak.

Ezerjófű, cintória

Ezerjófű, cintória

A réteken, árkok partján, legelőkön, elhagyott kaszálókon, töltéseken és erdőkben termő ezerjófűvet, virágos-leveles szárából készített tea, epebetegségekre kiváló gyógymód. 1 liter vízben 6-7 csipetnyit forraljunk fel és napjában 3-4 alkalommal fogyasszunk belőle egy teásbögrényit. Emellett javítja az étvágyat, az emésztést és a máj funkcióit. A cintória hatóanyagai: gyanta, eritaurin keserű glikozid, viasz, illóolaj, nikotinsav, olenolsav.

Fecskefű

Fecskefű

A máj és epebajoknál, mint a májduzzadás és az epekő, sikeresen alkalmazott gyógynövény, melynek nedve egyébként még oldó hatással van az altesti nyirokmirigyekre is. Tekintettel arra, hogy a bélnyálkahártya, hasnyálmirigyek, máj és vese kiválasztását fokozza, reumánál, köszvénynél, valamint bőrkiütésnél kiváló eredményt érünk el vele.

 

Epefájdalmak esetén tilos:

Zsíros, nehezen emészthető ételek, kávé, alkohol, tej és puffasztó ételek fogyasztása.

 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

 
 
 
 
 
 
 
 

Szavazás

Ön miért szed vitaminokat?

Eredmények

Ajánlott Oldalak

Ökonet grapefruitmag kivonat külső és belső használatra, grapefruitmag kivonat olaj erős gomba, vírus és baktérium ellenes hatással.

 

Német Bio Spirulina alga tableta, 400mg-os spirulina alga tabletta vásárlás, gyors házhozszállítással.

 

Bioplus szuperélelmiszerek, Bioplus Étrendkiegészítők egyenesen a gyártótól.

 

Sokmindenre jó méhpempő méhésztől, méhpempő Erdélyből hagyományos és bio változatban.

Népszerű hozzászólás