TÉMÁK, Kategóriák

Csontritkulást okozó táplálkozási tényezők 2 csoportja

871
HOZZÁSZÓLÁS:

A csontritkulást okozó táplálkozási tényezők két csoportra oszthatóak: canstockphoto14415330

1. Kalciumveszteséget okozó tényezők

Olyan étrendi komponensek tartoznak ide, amelyek gyors kalciumkiürülést eredményeznek, így ásványianyag-deficitet okoznak. Ide sorolhatóak az olyan “élvezeti szerek”, mint a cukor, vagy mondjuk a magas állati fehérje- illetve foszfortartalmú étrend.

Az elsavasodás folyamata is a veszteségek kialakulásának egyik fő oka lehet.

2. A kalciumbeépülés hatékonyságát csökkentő étrend

Ebbe a csoportba mindazok a táplálkozástani értelemben hiányosnak számító élelmiszerek tartoznak, amelyek képtelenek biztosítani a kalcium csontba való bejutását, hatékony beépülését, illetve a szöveten belüli stabil térszerkezetet.

A beépüléshez számos vitamin (pl. K, B1, B6) és nyomelem egyaránt szükséges. E szabályozóanyagok hiányában gyakorlatilag hiábavaló a kalciumbevitel, mivel az nem képes ellátni feladatát a csontozatban.

Az egészséges, stabil csontozat megőrzése során két fő teendőnk van:

Egyrészt meg kell szabadítani a szervezetet azoktól a káros étrendi komponensektől, amelyek mintegy “kiszívják” a csont építőelemeit a szövetekből. A koffein, az alkohol, a finomított cukor nem maradhat az étrendben. Emellett a napi fehérjebevitel csökkentése, és a fehérjebevitel szempontjából a növényi proteinek előtérbe helyezése is kulcsfontosságú lehet a csontvédelem szempontjából.

A második fontos alapelv a megelőzésben és az állapot javításában, hogy be kell juttatni a csontépítéshez elengedhetetlenül szükséges ún. szinergenseket. Ezek közé sokféle vitamin, ásványi anyag és nyomelem tartozik, amelyekből ha csak egyetlen is hiányzik, nem számíthatunk szilárd csontozatra.

A jelenkori táplálkozás ezeket általában nem, vagy nem megfelelő arányban biztosítja, így csontépülési zavar alakul ki. A szinergens csontépítő anyagokat lehetőség szerint táplálékkal kell bejuttatni a szervezetünkbe.

– Amennyiben ez nem elegendő (pl. felszívódási zavar, vagy egyéb ok miatt), hasznos lehet bizonyos csonterősítő kiegészítő komplexek bevitele is.

Fontos megemlíteni, hogy egyes ásványi anyagok (pl. magnézium, mangán) hiánya esetén olyan folyamat indulhat el a csontozatban, amelyet sokan helytelenül a kalciumbevitel elégtelenségének számlájára írnak, és a kalciumfogyasztás növelésével próbálnak orvosolni. Megállapítható azonban, hogy korunk emberének csontozatát nagyobb hatékonysággal lehet a kalciumon kívüli egyéb mikro- és makroelemekkel javítani, mint magával a kalciummal!

A csontvesztés megállítása tehát elsősorban a létfontosságú tápanyagok teljes palettájának rendszeres és megfelelő arányú bevitelével képzelhető el, nem egyetlen elem, a kalcium túladagolásával!

871
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

TÉMÁK, Kategóriák

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]