Az utóbbi években egyre nagyobb és nagyobb figyelmet élvező teljes kiőrlésű gabonák a finomított változatokhoz képest jelentősen magasabb rost- és tápanyagtartalommal rendelkeznek. Ez annak köszönhető, hogy az adott gabona mindhárom vitaminokban, nyomelemekben, esszenciális zsírsavakban és rostokban gazdag részét, a csírát, az endospermiumot és a korpát is tartalmazzák. Ezáltal hozzájárulhatnak a magas vérnyomás, illetve az LDL, vagyis a “rossz” koleszterin szintjének csökkentéséhez, így a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulása is elkerülhető lehet étrendünkbe iktatásukkal.
A barna rizs, a búza, a rozs és a hajdina csak néhány azon teljes kiőrlésű gabonák közül, amelyek rendszeres fogyasztása kifejezetten ajánlott szívünk egészségének megőrzése érdekében.
A “Szívbarát ételek” cikksorozat e bejegyzésében 3 mindenki számára ajánlott, természetesen gluténmentes gabonát veszünk szemügyre, melyek a következők:
1. Amaránt
Ezt az ásványi anyagokban és antioxidánsokban gazdag, ősi múltra visszatekintő gabonát már több, mint 8000 éve termeszti és fogyasztja az emberiség. Az inka, a maja és az azték civilizációkban is alapvető élelmiszernek tekintették. Az amaránt egy pszeudocereália, vagy más néven álgabona: technikailag nem gabona, mint a zab vagy a rizs, ám hasonló tápanyagkészlettel és egészségvédő tulajdonságokkal rendelkezik, illetve konyhai felhasználása is hasonló.
Az amaránt említésre méltó antioxidáns- és tápanyagtartalommal rendelkezik, melynek köszönhetően fogyasztásával hozzájárulhatunk sejtjeink általános egészségének megőrzéséhez, a gyulladások kialakulásának megelőzéséhez, illetve azok csillapításához is. Emellett a koleszterinszint és a magas vérnyomás is csökkenthető étrendünkbe iktatásával, így nem meglepő, hogy felkerült a szívbarát ételek listájára.
2. Quinoa
A hazánkban is egyre népszerűbb quinoa gazdag különféle tápanyagokban, fehérjében, illetve antioxidánsokban is, mint például a quercetin és a kaempferol. Ezek a flavonoidok közé tartozó növényi vegyületek megannyi egészségvédő tulajdonsággal rendelkeznek. Klinikai kutatások szerint gyulladáscsökkentő, vírusellenes, antidepresszáns, és potenciálisan rákellenes hatásaik is lehetnek megfelelő alkalmazás mellett.
A quinoa fogyasztásával szívünk egészségének megőrzéséről is gondoskodhatunk, hiszen kimagasló rost- és ásványianyag-tartalma hozzájárulhat a súlyos szív- és érrendszert érintő betegségek, mint például a koszorúér-betegség, az érelmeszesedés, a stroke, az infarktus, vagy a szívizomgyulladás kockázatának csökkentéséhez is.
3. Zab
A sokunk által rendszeresen fogyasztott, prebiotikus hatású teljes kiőrlésű zab szintén számos egészségvédő tulajdonsággal rendelkezik. Ezekért részben a benne található avenantramidok és a béta-glükán nevű oldható rost felelősek, amelyek hozzájárulhatnak például a bélflóra egyensúlyának fenntartásához, az egészséges és rendszeres bélmozgáshoz, a gyulladások csökkentéséhez, illetve a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázati tényezőit is jelentősen csökkenthetik. A magas vérnyomás, koleszterinszint és vércukorszint, illetve a túlsúly mind ide tartozik, de szerencsére a teljes kiőrlésű zab, illetve a zabkorpa rendszeres fogyasztásával ezek mind kordában tarthatóak.
A zab természetesen gluténmentes, ám többféle gabonát is feldolgozó gyárakban a kezelés és a csomagolás során előfordulhat keresztszennyeződés, mely során a zab gluténtartalmú gabonákkal keveredhet. A zab vásárlásakor ezért fordítsunk figyelmet a csomagoláson található információra, és ha nem fogyaszthatunk glutént, válasszunk gluténmentes jelzésű terméket!
A fent említett teljes kiőrlésű gabonákat megvásárolhatjuk élelmiszerboltokban, egészségboltokban vagy megrendelhetjük az internetről is. Ha koncentrált hatású terméket keresünk, a mesterséges adalékanyagoktól mentes Ehlers Vitalkost Kakaó Gesztenye Mandula őrleménykeverék kiváló választás lehet számunkra. Olyan egészségvédő és szívbarát összetevőket tartalmaz, mint a fent is említett amaránt és a quinoa, a szívvédő flavonoidokban is gazdag kakaó, az erek egészségét védő édes szelídgesztenye, illetve az omega zsírsavakban bővelkedő mandula, melyek szinergikus egységet alkotva védik szív- és érrendszerünk egészségét.
A fenti információk tájékoztató jellegűek!
Források:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20820954/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18937894/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22515252/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18537130/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18555853/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18467024/