TÉMÁK, Kategóriák

A rettegett papillóma vírusok

755
HOZZÁSZÓLÁS:

Ezek a vírusok (HPV – Humán Papílloma Vírus) a nemi szerveken okoznak szemölcsszerű tüneteket. Gyakori fertőzések, időnként a méhnyakat is érinthetik, ahol sokkal kevésbé feltűnőek. hpv-virus-01

Sokféle típusuk van, melyeknek nem adtak külön nevet, hanem számokkal jelölik őket (HPV-1, HPV-2 stb.).

A vírus sajátossága

Jelentőségüket az adja, hogy a HPV-vírusok közül egyesek rákkeltők lehetnek. Ennek ellenére az esetek többségében nem érdemes vírusvizsgálatot végezni.

A rákszűrés ugyanis általában elegendő: ha a rákszűrés eredménye biztosan negatív, akkor ez egyben azt is jelenti, hogy nincsen rákkeltő vírus a méhnyakon. Ha biztosan pozitív, akkor pedig azért nincs értelme, mert a kezdődő rákos átalakulást úgyis kezelni kell (általában egy egyszerű műtéttel lehet eltávolítani a méhnyakból a fertőzött területeket). Ha a rákszűrés nem ad egyértelmű eredményt, akkor viszont sokat segíthet a vírus típusának megállapítása.

A HPV és a méhnyakrák

⇒ A méhnyakrák, korán felismerve, az esetek közel száz százalékában gyógyítható, ezért nem lehet eléggé hangsúlyozni az évenkénti rákszűrés jelentőségét!

A férfiaknál is előfordulhatnak szemölcsszerű növedékek, amelyek természetesen átterjedhetnek a nőkre is. Kondom csak részlegesen véd ez ellen. A tünetek fennállása alatt érdemes szüneteltetni a kapcsolatot. Ugyanakkor, ha mégis bekövetkezett a közösülés, a rák miatt nem kell aggódni: a feltűnő szemölcsök nagyon ritkán tartalmaznak rákkeltő vírust. A rákkeltő vírusok ugyanis alig feltűnő, lapos szemölcsöket okoznak (Ennek ellenére időnként visszahívják az ilyen pácienst ellenőrzésre, a viszonylag ritka szeméremtesti rák megelőzésére).

Gyakran kérdezik a nők az orvostól, hogy miképpen lehetne elkerülni a fertőződést?

Erre csak az lehet a válasz, hogy a nemi élet teljes kiiktatása lenne az egyetlen biztos módszer, egyébként csak az évenkénti rákszűrés jelentőségét lehet újra megemlíteni, mely már a fertőzés korai fázisában kimutatja az elváltozást. A kondom használata is jelentős védelmet biztosít.

Nők néha felvetik a férfi partner vizsgálatát. Ennek nincs sok értelme, hiszen ha a férfi nem monogám, úgyis bármikor fertőződhet.

755
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

TÉMÁK, Kategóriák

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]