TÉMÁK, Kategóriák

Amit mi magunk is megtehetünk a téli depresszió enyhítése érdekében!

863
HOZZÁSZÓLÁS:

Amennyiben az őszi és téli hónapokban lehangolt, valószínűleg úgynevezett évszakhoz kötött érzelmi zavarban (angolul Seasonal Affective Disorder, röviden és a továbbiakban: SAD) szenved!

Az időszakos fényhiány okozta depresszió legerősebben januárban és februárban jelentkezhet. A kevesebb napfény hatására ugyanis a szervezet több, elsősorban az alvás szabályozásában szerepet játszó melatonin hormont, és kevesebb hangulatjavító szerotonint termel, és ez általános levertséghez, rosszkedvhez, fáradtsághoz vezet.

A SAD jellemző tünete az erőtlenség, a rossz hangulat és a súlygyarapodás lehet.

A tünetek kiküszöbölése érdekében ősszel és télen tartózkodjunk minél többet a napon!

A SAD leküzdésére próbáljon meg naponta legalább egy órát a szabadban tölteni, esetleg sétáljon a téli napsütésben!

Segít, ha a lakásunk falai fehérek, a redőnyöket felhúzva tartjuk, a függönyöket elhúzzuk, az ablak mellett üldögélünk, vagy dél körül egyórás sétát teszünk…

Lehetőség van továbbá fényterápiás kezelésre, amelyet speciális, a nap fényéhez hasonló színes fényt kibocsátó lámpákkal végeznek!

Ha nem tud elegendő napfényhez jutni, talán segíthet a fénykezelés, azaz fototerápia, amelynek lényege, hogy a betegre reggelente ragyogó, teljes spektrumú fényt sugároznak. A tartós enyhülés érdekében egészen tavaszig érdemes folytatni a fénykúrát.

További jó tanácsok, melyek úgy általában a depresszió leküzdését segíthetik:

Ha „dobozba zárjuk” aggodalmainkat, elérhetjük, hogy egyáltalán ne is jussanak az eszünkbe!

A düh elfojtása növeli a szervezetben a szívbajjal összefüggésbe hozott vegyület, a homocisztein mennyiségét.

Zárjuk el a gondokat! Ha a naplóírást nem nekünk találták ki, a képzeletbeli „aggálydoboz” talán beválik. Gondolatban gyömöszöljük bele összes szorongásunkat, és a végén csukjuk rá a fedelét.

Lássuk magunk előtt, amint eltesszük olyan helyre, ahol nem láthatjuk, és elérni is csak nehezen lehet. Egy bizonyos időpontban mindennap „nyissuk ki” a dobozt, és foglalkozzunk gondjainkkal, de erősen határozzuk el, hogy utána szigorúan „zárva” tartjuk.

Mindennap rögzítsük gondolatainkat, ha tehetjük, reggel, közvetlenül felkelés után, mielőtt belekezdenénk szokásos napi teendőinkbe! Szánjunk rá körülbelül 15 percet, hogy leírjuk, ami foglalkoztat, és reflektáljunk rá.

Mondjuk el félelmeinket egy barátunknak!

Ha mások előtt feltárjuk érzéseinket, megszabadulhatunk az aggodalom terhétől. A barátoktól kapott vigasz – vagy éppen tanácsaik józan realizmusa – segíthet megbirkózni a nehézségekkel!

Legyen egy hely a problémák átgondolására!

Válasszunk ki otthonunkban egy csendes helyet, ahol zavartalanul összpontosíthatunk aggályainkra! Naponta 10-20 percre bátran vonuljunk is ide vissza, ha úgy alakul! Az időhatárokat szigorúan tartsuk be, és törekedjünk arra, hogy amint innen kilépünk, az aggódást is magunk mögött hagyjuk.

Minden jó, ha a vége jó!

Képzeljük el, amint minden nehézséget leküzdünk, és a probléma a lehető legjobban megoldódik. A pozitív végkifejlet vizualizálása segíthet, hogy valóban úgy alakuljanak a dolgok, ahogy magunk elé vetítettük. Tulajdonképpen a jövőről alkotott képünk sokszor önmagát beteljesítő jóslatnak bizonyul.

Tanuljunk meg ellazulni! Egy stresszcsökkentő vagy meditációs tanfolyam segíthet kordában tartani a komor, sötét gondolatokat. A jóga vagy a tajcsi szintén megtisztíthatja elménket az aggodalmaktól. Járjunk utána, hogy hol lehet ilyen programokra jelentkezni az otthonunk közelében!

Forduljunk terapeutához, ha aggályainkat végképp nem tudjuk normális mederben tartani, vagy túlzott mértékű lehangoltság, illetve balsejtelmek uralkodnak el rajtunk, terapeuta vagy tanácsadó segítségével kereshetjük a módját, hogy visszanyerjük uralmunkat érzéseink fölött!

863
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

TÉMÁK, Kategóriák

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]